Nu zaterdag 9 mei vindt Het Corona Debat plaats, een initiatief van studenten en artsen van de VUB en UZ Brussel. Het event vervangt uitzonderlijk de Medische Wereld, een jaarlijks weerkerend symposium waar alumnus Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel en plastisch chirurg in opleiding Ben De Brucker (UZ Brussel) de voorzitter en trekker van is. “Het idee van een nationaal coronadebat is gegroeid in maart, en vond snel bijval bij de belangrijkste partijen in de Belgische strijd tegen Covid-19. Ook al omdat het een ideale gelegenheid is om alle communicatie rond het virus nog eens goed te stroomlijnen.”

Het door de VUB en het UZ Brussel gehoste Corona Debat wordt op 9 mei vanaf 11 uur ’s ochtends integraal uitgezonden via livestream op VRTNWS.be, HLN.be en healthforlife.be. De dag erna, op 10 mei, wordt het integraal heruitgezonden op Kanaal Z, van vijf tot zeven uur in de namiddag. Het richt zich dus duidelijk op het grote publiek, in tegenstelling tot het symposium Medische Wereld, dat zich traditiegetrouw tot specialisten van de medische sector richt. Zal die shift in doelgroep doorgetrokken worden naar de volgende Medische Wereld symposia? 

Ben De Brucker: “Nee hoor, ons volgende symposium zal zich opnieuw tot specialisten richten. Overigens zit de Medische Wereld van volgend jaar al vol; het is gewoon de editie die dit jaar gepland was en die we door de coronacrisis noodgedwongen hebben moeten opschorten. Dat we ons nu tot het grote publiek richten is een gevolg van de uitzonderlijke tijd die we beleven, en die we hopelijk achter ons zullen hebben gelaten tegen de volgende Medische Wereld.”

Zit het gevaar er in dat we tegen dan nog niet verlost zijn van Covid-19? 

Ben De Brucker: “Het virus is een blijver. Zelfs al is er een vaccin tegen januari of februari van volgend jaar, dan nog moet iedereen er mee worden ingeënt. Zoiets doe je niet op een-twee-drie. Dat is trouwens een van de redenen waarom er op Het Corona Debat ook gesproken zal worden over een plan van aanpak voor de toekomst. Het is belangrijk dat daar duidelijk over gecommuniceerd zal worden. Niet alleen daarover trouwens.”

Er is toch al veel communicatie geweest over de coronamaatregelen? 

Ben De Brucker: “Inderdaad, maar die is niet altijd even duidelijk geweest. Soms zei de ene medische expert dit en de andere iets anders. Soms spraken de politici uit verschillende departementen elkaar tegen. Heldere communicatie is niet makkelijk, zeker niet wanneer we met een gezondheidscrisis zonder voorgaande geconfronteerd worden. Daarom waren alle belangrijke spelers in de strijd tegen corona al snel akkoord om hun medewerking te verlenen aan ons congres: het biedt hen de mogelijkheid om samen, met z’n allen en in één keer, een duidelijke communicatie te voeren. Dat is ook het hoofddoel van het debat: duidelijkheid verschaffen over hoe we verder omgaan met het virus. Daarom ook dat we jargon zoveel mogelijk zullen vermijden.” 

Het debat wil ook fondsen helpen werven voor Health for Life. Wat is het doel van die actie? 

Ben De Brucker: “Health For Life is een organisatie van de Medische Wereld. De nationale actie die ze inricht moet helpen bij de aankoop van kwaliteitsvol materiaal en toestellen voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Bedoeling is op die manier patiënten de best mogelijke zorg te bieden én het zorgpersoneel beter te beschermen. Je moet weten dat onze zorginstellingen financieel zwaar te lijden hebben onder de huidige coronacrisis. De snelheid waarmee we de voorbije weken en ook nu nog doorheen onze voorraden van beschermend materiaal vliegen, ligt vier maal zo hoog als in normale tijden. Dat kost enorm veel geld, terwijl de compensatie die we van de overheid voor het materiaal krijgen hetzelfde blijft als voor de crisis. Ik hoef het plaatje niet verder te schetsen, denk ik.” 

Doneren voor Health for Life is niet de enige oproep aan het publiek die jullie tijdens Het Corona Debat doen, heb ik begrepen. 

Ben De Brucker: “Nee. Op de site van Health For Life kunnen mensen ook deelnemen aan de corona publiekspoll. Die vraagt naar de persoonlijke ervaringen met betrekking tot de coronacrisis: hoeveel angst heb je om besmet te raken, bijvoorbeeld, of wat vond je van de communicatie van onze overheden? De gehele poll neemt amper een minuutje of twee in beslag en is geheel anoniem. Ik raad iedereen aan eraan deel te nemen, ook al omdat de resultaten live besproken zullen worden. Dat belooft heel interessant te worden, want alle actoren die de voorbije weken een sleutelrol in de aanpak van corona hebben gespeeld worden zo direct geconfronteerd met de appreciatie (of het gebrek daaraan) voor de acties en de communicatie die ze hebben ondernomen. Ik kijk alvast met veel verwachting uit naar de antwoorden van bijvoorbeeld Maggie De Block, Marc Van Ranst, Alexander De Croo of Erika Vlieghe, die samen met andere tenoren aan het debat deelnemen. 



Het Corona Debat 

Te volgen via livestream op zaterdag 9 mei 2020 van 11u tot 13u op VRTNWS, HLN.BE en healthforlife.be, en integraal heruitgezonden op Kanaal Z op zondag 10 mei van 17 tot 19 uur.

Bekijk hier het programma

Lees meer over Het Corona Debat: