VUB wil zoveel mogelijk laagdrempelig onderwijs aanbieden

De Vrije Universiteit Brussel bevestigt dat ze voorlopig vasthoudt aan de beslissing van 14 augustus waarbij hogescholen en universiteiten vanaf 1 september starten in code geel. Na berichtgeving in de media op 18 augustus kan hier mogelijks onduidelijkheid over zijn ontstaan. Met dit bericht wil VUB deze onduidelijkheid wegnemen. Dat betekent dat er zoveel mogelijk contactonderwijs wordt gegeven (steeds met mondmaskers), in combinatie met afstandsonderwijs waar dat noodzakelijk is.

Vicerector Onderwijs- en Studentenbeleid Jan Danckaert: “Voor ons is het duidelijk dat contactonderwijs en digitaal afstandsonderwijs elkaar perfect kunnen aanvullen, waarbij steeds de interactie tussen docent en studenten centraal staat. Lessen kunnen daarbij nu, meer als vroeger, ook worden opgenomen zodat de studenten ze achteraf nog kunnen herbekijken. De sociale afstand tussen docent en student is aan de VUB altijd heel klein geweest, en dat willen we ook zo houden. Daarom zijn wij heel actief op zoek naar een scala aan oplossingen, steeds met de veiligheidsmaatregelen in het achterhoofd.”

Om zoveel mogelijk contactonderwijs mogelijk te maken, breidt de VUB haar leslocaties in de stad tegen de start van het nieuwe academiejaar verder uit. Studenten aan de VUB zullen dus ook les kunnen krijgen op locaties zoals musea en andere cultuurcentra en andere spannende locaties in de stad, en uiteraard ook op onze campussen.

Uiteraard volgt de VUB de evolutie op de voet in het bijzondere voor wat het Brussel Hoofdstedelijk Gewest betreft. Danckaert: “Donderdag is er een nieuwe nationale veiligheidsraad en we bekijken dan uiteraard welke beslissingen er eventueel zullen worden genomen. We overleggen ook regelmatig met de andere instellingen in Vlaanderen en Brussel.”