You are here

Hugo Thienpont krijgt de binnenlandse Francqui-Leerstoel 2015-2016 aangeboden door de KU Leuven. Thienpont is professor aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en voorzitter van het departement Toegepaste Natuurkunde en Fotonica (TONA). Hij is verder nog directeur van het ‘Brussels Photonics Team’ (B-PHOT), een onderzoeksgroep binnen de ingenieursfaculteit van de VUB. De groep telt 70 medewerkers en wordt wereldwijd erkend voor haar fundamenteel, strategisch en toegepast onderzoek op het gebied van de micro-optica en micro-fotonica. 

 

 

 

De toekenning van de leerstoel aan een professor in Fotonica is opvallend, omdat deze discipline weinig bekend is bij het brede publiek en toch een cruciale rol speelt in vele facetten van ons leven.
-
Hugo Thienpont

 

De Francqui-Leerstoel
De Francqui-Stichting kent elk jaar een aantal leerstoelen toe op aanvraag van de Belgische universiteiten. Die zijn dan bedoeld om de uitnodiging mogelijk te maken van een professor van een andere Belgische Universiteit, voor een reeks van tien lesuren. De uren worden niet gezien als een deel van het gewone curriculum, maar eerder als een aanvulling. Het zijn de universiteiten zelf die de bekleder van een Francqui-Leerstoel uitnodigen. De stichting betaalt dan aan de titularis van de leerstoel het honorarium voor deze tien lessen uit.

 

Programma inaugurale lezing

 • 15.00u
  Welkom door Prof. Michiel Steyaert, decaan Faculteit Ingenieurswetenschappen en Prof. Dominiek Reynaerts, voorzitter departement Werktuigkunde.
 • 15.30u
  Inaugurale rede door Prof. Hugo Thienpont: ‘Photonics: Light Technology as a Key Enabler for our 21st Century Society’
 • 17.00u
  Receptie in de Machinezaal
 • Wanneer?
  Dinsdag 19 april 2016.
 • Waar?
  Thermotechnisch Instituut, aula Tweede Hoofdwet, Kasteelpark Arenberg  41, 3001 Heverlee.
 • Inschrijven?
  Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. Inschrijven kan via deze link.