Het probleem met plastic is dat het niet vergaat. Elk nieuw stukje kan je nog wel recycleren, maar het is niet afbreekbaar en zal dus nooit meer van de planeet verdwijnen. Het Green Team plaatste de herbruikbare bekers dan ook op de agenda van de studentenraad. Wekelijkse stapels plastic bekers behoren tot het erfgoed van de studentikoze nostalgie, maar passen niet echt bij een moderne, duurzame campus.
 

Faut en proper

De studentenraad richtte een werkgroep op met daarin alle betrokken partners van het VUB-nachtleven. Samen werkten ze een verhuursysteem uit met Ecocup, leverancier van verschillende grote evenementen en festivals. Vorig donderdag ging het in première tijdens Praud To Be FauTD. Kinneke Baba en Limburgia serveerden de hele avond uit herbruikbare ecobekers.
 
De link in het verhaal was Michael Spronck van Limburgia, tevens vicevoorzitter van de studentenraad en lid van de werkgroep. Volgens hem is er sprake van een geslaagde test: “Het systeem met de waarborg van 1€ deed zijn ding. De herbruikbare bekers zorgden bij zowel de feestende studenten als de organisatoren voor weinig overlast. Er zijn nog enkele verbeterpunten, maar vooral de opkuis verliep verbazingwekkend vlot. Het was vooral een propere TD”.
 

de charme van lauw bier

De meeste studenten reageerden positief op het duurzame initiatief. Toch hadden enkelen moeite met het loslaten van hun plastic bekertje, vooral met het traditionele wegkeilen ervan, met of zonder inhoud. Sommige studenten moesten ook wat wennen aan de frisse pintjes. In ecobekers warmt bier minder snel op dan in wegwerpplastic. Duurzaam feesten stelt dus ook de gehechtheid van de student aan lauw bier op de proef.
 
“Toch is het belangrijk dat we in onze feesten ook rekening houden met de ecologische voetafdruk”, aldus Maxime Opsomer van BSG-AS. “We hopen dat dit initiatief van de studenten ook elders in de VUB kan inspireren tot beter sorteren.” De afvalhavens scheiden dan wel PMD van het restafval, de campus zou volgens Yessin Aattache van BSG wel wat meer blauwe PMD-bakken kunnen gebruiken. Het Green Team noteerde de suggestie met plezier, maar is vooral blij met de goede wil en het engagement van de studentenorganisaties.
 

Het vervolgverhaal

BSG wil na deze opstart vooral een duurzaam systeem opzetten, eentje dat dus voor de kringen financieel voordelig blijft. Op de komende cantussen zijn de herbruikbare bekers opnieuw van de partij. De Openings-TD van BSG eind september zou als finale test kunnen dienen voor de inventaris en opkuis. Daarna staat er niets de studenten nog in de weg om de ecobekers definitief in te voeren in de BSG-zaal. Op lange termijn is het ook de bedoeling om de wegwerpbekers in de tent aan te pakken. Jaarlijkse zijn er dat immers zo'n 200.000.
 
Alle feedback of suggesties over dit project zijn welkom op studentenraad@vub.ac.be. De UGent informeerde intussen ook al bij het VUB Green Team naar hun ervaringen.