De ministerraad keurde afgelopen zomer de hervorming van de studentenarbeid goed. De veranderingen houden in dat studenten vanaf 1 januari 2017 niet meer gebonden zijn aan de 50-dagenregel, maar nu 475 uur mogen werken. Het voordeel bestaat eruit dat halve dagen werk nu niet meer ‘tellen’ als een volledige dag werk. Met andere woorden: er gaat geen hele dag meer af van je 50 dagen als je bijvoorbeeld maar vier uur gewerkt hebt.
 
Overuren
Met de nieuwe regeling kunnen studenten ook overuren doen, wat daarvoor niet mogelijk was. Tot januari mochten studenten maximum 8 of 9 uur per dag werken. Natuurlijk waren er enkele uitzonderingen, zoals 11u per dag en 50u per week in de horeca.
 
Meer werken dus. Hoewel. Studenten die 50 dagen per jaar werken aan 11u per dag komen aan 550 uur. Wat wél meer is dan de vooropgestelde 475. 50 maal 8u is dan weer 400. Nuttig, maar niet voor iedereen.
 
Hoe check je je uren?
Als dagen uren worden, wordt de dagenteller dan ook een urenteller? Tuurlijk. Bij de website van Student@work kun je steeds terecht om je resterende uren te raadplegen. Een mobiele app hebben ze ook beschikbaar, waar je zelfs last minute een attest voor je werkgever mee kunt maken.
 
Belastingen
Student betalen een pak minder sociale lasten dan de ‘gewone’ werknemer. Een student betaalt 2,71 procent, in plaats van 13,07 procent. Wie vroeger meer dan 50 dagen werkte, of nu meer dan 475 uur werkt, betaalt wel de normale bijdrage.
 
Student-ondernemer
De federale regering heeft ook het statuut van de student-ondernemer goedgekeurd. Studenten kunnen hierdoor een opleiding combineren met ondernemen en tegelijkertijd ten laste blijven van hun ouders. Een enorm voordeel dus.
 
Een student-ondernemer die jaarlijks minder dan 6.505,33 euro opstrijkt, moet geen sociale bijdragen betalen. Student-ondernemers die tussen 6.505,33 en 13.010,66 euro verdienen, betalen 21 procent belastingen.