U bent hier

De 'Ouwe Zakken' wonnen de eerste juryprijs, de Prijs der Barden en de publieksprijs.

Zinderend gezang, een stampvolle aula en een gezellige sfeer. Het Vrijzinnig Zangfeest was weer een schot in de roos bij de Brusselse studentikoze gemeenschap. Winnaar van de avond? Enkele overtuigende ‘Ouwe Zakken’ met hun lied “Wie anders?”.

 

Het Vrijzinnig Zangfeest is een jaarlijkse zangwedstrijd waarbij studentenkringen van de Vrije Universiteit Brussel het tegen elkaar opnemen. Iedere kring mag een tekst en opname inzenden naar het organiserende BSG (Brussels StudentenGenootschap). Aan de hand van die inzendingen werden dit jaar 12 kringen geselecteerd om hun act waar te maken op het grote podium in aula Q. Van een zaal met serieuze – en soms saaie – lessen, naar een weergalmende ruimte vol muziek, ambiance en pintjes. Dit jaar was het Zangfeest aan zijn 31ste editie toe.

 

F*ck BSG!
De liedjesteksten zijn afwisselend ludiek, serieus of kritisch en steeds in het opgelegde thema. Dit jaar mochten de kringen aan de slag met ‘F*ck BSG! Even goede vrienden’ in het achterhoofd. Waarom, vraagt u zich af? Wel, het BSG is niet altijd even populair bij studenten. Velen wijzen deze overkoepelende studentenkring met de vinger wanneer er iets fout loop of iets verandert. Geen glas meer toegelaten op St V? BSG! Andere geluidsnormen en einduren op een TD? BSG! Irritante security tijdens evenementen? U raadt het al, BSG! Het BSG nodigde hierbij alle deelnemers uit om nog eens aan old school maatschappijbashing te doen, maar dus ook aan zelfspot.

De sfeer zat er alvast goed in tijdens het Zangfeest.

De aula binnenkomen op de tonen van live muziek, overal klakken en bakken jupiler binnen handbereik. Nee, hier gaat geen doordeweeks college door. Het Zangfeest wordt geopend door twee enthousiaste presentatoren die als eerste het befaamde ‘BSG-dansje’ aankondigen. De openingsscène van het Zangfeest, als het ware. Het BSG heeft haar best gedaan om de beloofde maatschappijkritiek en -spot waar te maken. Zo passeert een ‘witte Piet’ de revue en wordt Sinterklaas verkracht door een vrijzinnige student. Verder worden er nog enkele dieren mishandeld – de VUB-vos en -kikker – als verwijzing naar Gaiagate van de afgelopen weken.

Next up: Vicerector Onderwijs- en Studentenbeleid Jan Danckaert. De kersverse vicerector maakt een goede indruk. Hoewel, Danckaert verkondigt dat hij nooit eerder op het Zangfeest geweest is, dat hij net zijn eerste volledige St V achter de rug heeft én dat hij in Antwerpen gestudeerd heeft. Maar hij doet het met veel schwung en met een ludieke ondertoon. De zaal onthaalt hem alleszins warm.

The 'Ouwe Zakken' jokingly laid blame for all society’s problems with BSG.

De gelukkigen die als eerste aantreden, zijn de ‘Ouwe Zakken’, een groep oudgedienden van de VUB, met pas en minder pas afgestudeerden. Vaak is het publiek bij de start van het Zangfeest nog fris, monter en aandachtig. De groepen die als eersten hun ding mogen doen, plukken hier de vruchten van. Ook dit jaar is dat niet anders. De ‘Ouwe Zakken’ gaan met de meeste prijzen aan de haal. Natuurlijk ligt dit niet enkel aan hun starterspositie, de tekst en muzikale uitwerking speelden een grotere rol. In hun lied klagen ze actuele maatschappijproblemen aan en leggen ze de schuld ludiek bij het BSG. Perfect afgestemd polyfoon gezang met minimalistisch slagwerk bleek de ideale manier om deze boodschap over te brengen. Het geheel deed wat denken aan het volkse Laïs.

 

De prijzen

De ‘Ouwe Zakken’ kregen naast de eerste juryprijs ook de Prijs der Barden en de publieksprijs. De Kring der Brusselse en Brabantse Studenten (KBS) ging dan weer lopen met de Prijs der Vrijzinnigheid en de tweede juryprijs. De derde juryprijs was voor de West-Vlaamse Universitaire Kring (WUK).

 

Enkele foto’s van het hele gebeuren kunt u hier terugvinden. Een filmpje van het lied van de’ Ouwe Zakken’ vindt u hier