U bent hier

 

Een jaarlijks terugkerend fenomeen: de dag van in een week van het Bier. Een verkenning en mogelijke ontdekking van de betere bieren, aangeboden door de studentenvereniging BierKultuur. Een hele week lang in het studentenrestaurant en vanaf de middag tot middernacht op donderdag 4 mei in de Lounge-Bar 1050.

 

 

 

A yearly recurring phenomenon at the VUB: a beer day in a beer week. An occasion to explore and discover the better kinds of beer, offered by a student organisation called BierKultuur (BeerCulture). All week long in the student restaurant and Thursday from noon till midnight in the Lounge-Bar 1050.  

 

De VUB telt vele verenigingen. Een van de atypische is BierKultuur. Een vereniging die jaarlijks meer dan honderd bieren aanbiedt ter proeverij; zijnde het aantal jaren dat ze bestaan. Dit jaar mag je je verwachten aan 112 verschillende bieren. Niet enkel Belgische; chauvinistisch zijn ze niet. Het gaat hen om het zoeken naar kwaliteit naar jouw smaak. It’s as simple as that, niet meer niet minder. Wie de rijke Belgische biercultuur verkennen wil is bij hen aan het juiste adres.

 

De dag van het bier kadert in de week van het bier waarin de vereniging meerdere biermomenten organiseert. Ze begon met een kampvuur/barbecue en de hele week door is één van de gerechten in het Studentenrestaurant klaar gemaakt met bier en kan je er hetzelfde bij drinken. Wie de culinaire actualiteit volgt weet al langer dat wijn afgedaan heeft als exclusief gezelschap bij het betere bord. En dan mag het niet verbazen dat voornamelijk de Belgische keuken hier de toon aangeeft.

 

Als studentenvereniging willen ze absoluut laagdrempelig zijn. Lidmaatschap kost nauwelijks €3, en daar krijg je heel wat voor terug. De klassieke studentikoziteit hoort er ook wel bij: cantussen en een doop zijn vaste prik. Maar vooral de kroegentochten in Brussel zijn geliefd. Ze mijden de klassiekers maar zoeken bewust de betere kroegen uit, niet enkel in het centrum en ook niet enkel de “1000-bieren-tourist-traps”. Per tocht is het aantal kroegen trouwens beperkt: opnieuw focus op de kwaliteit waarbij één flesje over meerdere proefglaasjes verdeeld wordt. Wie goedkoop Brussel écht wil leren kennen is bij BierKultuur dus zeker welkom. Kortom: Een ‘uitgelezen’ vriendenkring én een lekker en duurzaam alternatief voor het eeuwige jupke of glaasje witroodrosé. Noteer ook maar dat het geen exclusief mannelijk clubje is, de laatste drie voorzitters waren van vrouwelijke kunne.

 

De dag van het bier is er niet enkel voor studenten hoor: ook proffen, assistenten en administratief personeel zijn welkom, hoe meer proevers hoe beter de conclusie! Eén enkele voetnoot nog: de vereniging heeft sinds jaar en dag nood aan een opslagplaats, liefst donker en koel. Aandachtspint voor de Studentenraad.