U bent hier

Wat als dictators grapjassen waren? We zouden hen menselijker vinden, toegankelijker en minder intimiderend. Verbondenheid zou ontstaan tussen de dictator en de bevolking die om zijn mopjes lacht. Zie daar, de kracht van humor! Precies die kracht die science comedy, die Bright Club zo bijzonder maakt.

 

Bright Club is een avond stand-up comedy door onderzoekers en docenten voor iedereen. Onderzoekers maken op een humoristische wijze wetenschap toegankelijk en minder intimiderend voor een breed publiek. “Wat hebben onderzoekers en dictators gemeen?” Is deze vraag beledigend voor onderzoekers of het begin van een goede grap?

Dertig onderzoekers stonden al op het podium van Bright Club. Els Dumortier, professor in de criminologie, was een van hen. “Ik heb altijd al graag op het toneel gestaan. Toen ik werd gevraagd en ik hoorde dat we gecoacht zouden worden, was ik meteen verkocht.” De editie waar Dumortier aan deelnam stond in het teken van Internationale Vrouwendag. “In mijn sketch kon ik hiervoor perfect mijn achtergrond als criminologe gebruiken: mannen zijn namelijk serieus oververtegenwoordigd in de gevangenisbevolking. Tijd dat er quota werden geëist voor criminele stadsbendes, en waar blijven die gezinsvriendelijke uren voor terroristen?”

Ik moet mij bukken om onder dat plafond te lopen

Of het nu gaat om de criminaliteit of de academische wereld, de onderzoekster veegde de vloer aan met het glazen plafond. “Ik moet mij bukken om onder dat plafond te lopen, bovendien loop ik de hele tijd met een vod rond, om de vuile vingers van dat glas te halen.” De vijfde editie van Bright Club is op 10 oktober.

 

Els Dumortier
Els Dumortier is professor in de vakgroep Criminologie aan de VUB. Ze is stichtend lid en bestuurslid van het Kenniscentrum Kinderrechten. Als onderzoekster is ze gefocust op jeugdrecht en kinderrechten vandaag en in het verleden.