U bent hier

Camille, Niki, Anissa en Nicolas (v.l.n.r. op de foto) wilden een probleem aanpakken dat dicht bij hun leefwereld ligt.

Wat missen studenten aan de VUB? Vanuit die invalshoek keken laatstejaarsstudenten handelsingenieur Camille, Niki, Anissa en Nicolas naar de opdracht om een businessplan te maken voor een duurzame onderneming. ‘We wilden met onze onderneming een probleem aanpakken dat dicht bij onze leefwereld ligt’, vertelt Niki Vanbillemont. Een paar brainstormsessies later kwam een vaak terugkerende problematiek naar boven, de helse zoektocht naar tweedehands studieboeken. ‘De kosten voor het aankopen van nieuwe studieboeken kunnen hoog oplopen. Met VUBooks wordt dat boekenbudget kleiner’, zegt Nicolas Bonnefoy. 

 

Tekst: Liesbeth Plovie
Foto: Bas Bogaerts

Four student entrepreneurs wanted to make studying more affordable and sustainable, so Niki, Camille, Nicolas and Anissa developed a secure online platform for buying and selling second-hand textbooks. The social crowdfunding platform of the new Chair for Social Entrepreneurship helped them raise the start-up capital. It will go live in September.

 

‘Op Facebook vind je wel een aantal groepen waar tweedehands studieboeken worden verkocht maar die zijn niet altijd even betrouwbaar’, vertelt Anissa Blondin. ‘De zoektocht is tijdrovend; de kwaliteit vaak anders dan wordt voorgesteld. Een bevraging bij medestudenten bevestigde de vraag naar een veilig platform. Zo ontstond VUBooks.’ Het idee is simpel. De verkoper brengt zijn studieboek binnen bij de Overkoepelende Studentendienst (OSD). Daar worden de boeken gecontroleerd en krijgen ze een rating. Daarna wordt het boek online aangeboden. De koper betaalt rechtstreeks aan de verkoper en krijgt het pakket via een Kiala postpunt of kan het ophalen bij de OSD.

 

Ondernemen kost geld

 

Ondernemen kost geld. Hun startkapitaal hopen de studenten te verzamelen via het social crowdfunding platform van de pas gelanceerde leerstoel Social Entrepreneurship. Prof. Nikolaj Dentchev wil jonge ondernemers met dit platform de mogelijkheid bieden om op een makkelijke manier fondsen, expertise of vrijwilligers te werven.

 

Niki is vol lof over deze kans: ‘Prof. Dentchev stimuleerde ons om ons project in de praktijk om te zetten. Het platform biedt de mogelijkheid om dit ook effectief te doen. In september gaan we van start!’

 

Ook een sociaal ondernemer?

 

Het crowdfundingplatform van de leerstoel Social Entrepreneurship biedt ondersteuning aan sociaal ondernemers. Aarzel niet om prof Nikolaj Dentchev te contacteren voor meer informatie.