U bent hier

Als je aardappelen verwarmt, komt acrylamide vrij. Dat is een stof die een schadelijke uitwerking kan hebben op onze gezondheid. Europa denkt dan ook een regel die inhoudt dat je aardappelen eerst moet blancheren alvorens ze te frituren. Het idee doet Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts steigeren. Het voornemen van De Europese Commissie brengt onze traditionele frietcultuur in gevaar, zegt hij. Alleen: dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Lien Smeesters, onderzoekster bij VUB B-Phot, vond immers een oplossing. 

 

Dat acrylamide in onze voeding te vermijden valt, staat buiten kijf. Maar niet alle aardappelen produceren bij verhitting evenveel van de schadelijke stof. Met de techniek die Lien Smeesters ontwikkelde, kunnen per uur verscheidene tonnen aardappelen worden gescand op hun ‘acrymalide-risico’ bij verhitting. Aardappelen met een verhoogd risico reageren immers anders op scanning door een speciale laser dan ‘gezondere’ aardappelen. 

 

Voor haar werk rond de nieuwe scantechniek ontving Lien Smeesters de European Student Innovation Award van ‘Photonics21’ voor de ontwikkeling van haar toepassing in samenwerking met 
TOMRA Sorting Solutions, dat sensorgebaseerde  sorteermachines voor recyclage, mijnbouw en voedsel produceert. Wie weet mag ze binnenkort aan die beloning ook de titel van redder van de Vlaamse frietcultuur toevoegen…

 

Meer informatie over de vrees van Ben Weyts kunt u hier lezen