U bent hier

Al op zijn achttiende wist Thomas dat hij in de ouderenzorg aan de slag wilde.

Toen hij op zijn 21ste afstudeerde als professionele bachelor in de verpleegkunde aan de HUB, nu Odisee Brussel, wist Thomas Franckx dat dat niet het einde zou zijn van zijn studententijd. ‘Tijdens vakantie- en weekendwerk in woonzorgcentra merkte ik dat het beleid beter kan. Als ik die punten wilde aanpakken, dan moest ik een masterdiploma hebben.’

 

Tekst: Sue Somers, foto: Lies Willaert

 

Al op zijn achttiende wist Thomas dat hij in de ouderenzorg aan de slag wilde. “Maar een studie gerontologie kan je als beginnende student niet aanvatten: je moet eerst een ander diploma behalen.” Verpleegkunde leek een logische keuze, een interessegebied dat de jonge Hernenaar als masterstudent naar de VUB bracht. Na een schakelprogramma van zestig studiepunten en één masterjaar, eveneens van zestig studiepunten, dat hij netjes in twee academiejaren afwerkte, studeerde Thomas in juni af als master in het management, zorg en beleid in de gerontologie.

"Gelukkig biedt de VUB werkstudenten de mogelijkheid hun opleiding over meerdere jaren te spreiden"

“Voor mij was de opleiding goed te doen omdat ik geen echte werkstudent was: ik had geen vaste job, ik kon overdag zelfs studeren. Ik werkte wel als jobstudent, maar dat is bijlange niet hetzelfde als werkende studenten die na hun voltijdse dagtaak aanschoven in de cursus. Van hen kreeg ik soms te horen dat universitair avondonderwijs in combinatie met een job niet altijd evident is. Sommigen hebben ook kinderen. Gelukkig biedt de VUB werkstudenten de mogelijkheid hun opleiding over meerdere jaren te spreiden. Veel van mijn medestudenten hebben daar gebruik van gemaakt, met succes.”

 

Het programma was dan ook niet min: in het eerste jaar, tijdens zijn schakelprogramma, had Thomas vier avonden per week les, telkens van 17 tot 21 uur, soms ook op zaterdag. In het tweede jaar zat hij drie avonden per week in de aula. “Denk daar nog eens een job bij in de zorgsector, met avond- en nachtshiften en ook weekendwerk. Dan ben je blij dat je de druk van je opleiding kan verlichten.”

 

Ervaring opdoen

Na zijn afstuderen raakte Thomas snel aan werk: hij is nu adjunct-hoofdverpleegkundige op de geriatrie-afdeling in het ziekenhuis van Halle. Maar ook dat is geen eindpunt, verklapt hij. “Ooit wil ik een kader- of een directiefunctie bekleden in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum. Ik snap dat dat nu nog niet kan: ik moet eerst nog ervaring opdoen.”

"Laat die topjob maar komen"

De meeste van Thomas’ medestudenten waren dertigers en veertigers die al jaren als verpleger of als ergotherapeut werken. “Zij hebben de ervaring wel, maar niet het nodige diploma. Het is goed dat ze later dan de gemiddelde student toch de weg naar de VUB vinden. Ik weet dat als ik ooit in een kaderfunctie terechtkom, ik niet opnieuw naar school hoef. Ik ben er trots op dat ik mijn masterdiploma nu al op zak heb. Laat die topjob maar komen.”

 

Wil je ook je job met studies combineren?
Kom meer te weten over ons aanbod voor werkstudenten en schrijf je in voor een van onze infodagen.