NULLDe essentie van IFMSA en al zijn lokale cellen is sociaal engagement voor medestudenten en de maatschappij, en de natuurlijke softskills training die hieruit voortvloeit. Naast ‘Teddy Bear Hospital’ is er bijvoorbeeld ook nog ‘Heart for Life’, waarbij ze gratis hartcheck-ups organiseren in winkelcentra. Ze organiseren ook SOS, seksuele opvoeding voor middelbare scholieren, en de Aids-quiz. Het idee is dat artsen in opleiding al heel wat vaardigheden beheersen en dus geen zes jaar hoeven te wachten alvorens zich in te zetten voor de maatschappij. Tegelijk komen de studenten in contact met verschillende groepen patiënten.
 
Projecten rond gezondheid en seksuele voorlichting
 
“Het IFMSA, BeMSA en alle lokale afdelingen zijn georganiseerd rond 6 thema’s, de zogenaamde ‘standing committees’”, steekt Wannes van wal. “Deze vaste structuur maakt samenwerking mogelijk op alle niveaus volgens het motto ‘Think Global, Act Local’. Het thema ‘public health’ is het meest zichtbaar voor de mensen met onze publieke activiteiten zoals ‘Teddy Bear Hospital’ of ‘Heart For Life’, maar bijvoorbeeld onze ‘Basic Life Support’, speciale extra reanimatietrainingen voor medestudenten, hoort ook tot dit werkthema. Het gaat altijd hand in hand: voor de maatschappij én voor medestudenten.”
 
“Ons tweede thema is ‘reproductive health’, oftewel seksuele gezondheid. Zo organiseren we de ‘Stigma Challenge’, een pop-up event om studenten te informeren over SOA’s, HIV en zwangerschapspreventie,” vertelt hij. “Daarnaast organiseren we in dit thema ook SOS, waarbij we medestudenten opleiden om op een leuke manier seksuele voorlichting te geven aan scholieren. De opbrengst van onze jaarlijkse Aids-quiz gaat dan naar deze twee fantastische initiatieven.”
 
Internationale mogelijkheden
 
Verder maken ze van hun internationaal netwerk gebruik om medestudenten buitenlandervaringen aan te bieden. “Binnen het thema ‘professional exchange’ regelen we buitenlandse stages voor medestudenten, maar vangen we ook internationale studenten op. In ‘research exchange’ doen we hetzelfde rond onderzoek, ondertussen ook een populair programma op de VUB,” vertelt Wannes. Ze nemen ook twee keer per jaar deel aan de IFMSA-bijeenkomst. Zo ging Wannes vorig jaar een week lang naar Montenegro om er met duizend studenten van over de hele wereld samen te werken rond de verschillende ‘standing committees’. “Ik volgde bijvoorbeeld een training rond het herkennen van burn-outs bij medestudenten. Een onvergetelijke ervaring over een actueel thema. Wist je dat ongeveer één geneeskundestudent op twee tijdens zijn of haar studies in min- of meerdere mate tegen het fenomeen aanloopt?” vertelt hij verder.
 
Ook ‘human rights and peace’, de sterkst gegroeide afdeling van BeMSA VUB in het afgelopen jaar, heeft een internationale dimensie. “Zo proberen we te bekijken hoe we ons als geneeskundestudenten kunnen inschakelen in betaalbare gezondheidszorg voor vluchtelingen. Maar ook hier kan het engagement ook weer lokaal zijn, zoals studenten bewust maken van mensenrechten die iedere dag geschonden worden,” vertelt Wannes.
 
Meet your doctor
 
In het zesde domein ‘medical education’ is BeMSA op lokaal niveau minder actief. “Organisaties zoals VGSO, het Vlaams Geneeskundestudentenoverleg, en GSP, het Geneeskunde Studenten Platform, realiseren in dit domein al veel. We zijn dus heel blij dat we op dit vlak kunnen samenwerken met deze fantastische organisaties. Zo organiseerden we vorig jaar bijvoorbeeld samen ook de eerste editie van ‘Meet Your Doctor’,” vertelt hij. Ze nodigden artsen van het UZ en dokters uit de buurt uit buiten de traditionele onderwijscontext. Studenten konden hen alle vragen stellen over praktische zaken zoals een eigen praktijk opstarten, of hun persoonlijke ervaringen in de dagelijkse doktersrealiteit. “Het was een heel leerrijke avond, complementair met wat we leren in de les of op de stage. Ook dit jaar verwachten we een succes.”
 
“Sociaal engagement is iets logisch voor een geneeskundestudent”
 
Wannes vertelt dat sociaal engagement iets is wat je voor anderen en de maatschappij doet, maar je er  zelf ook veel uithaalt. “Ik ben in BeMSA VUB gerold via één van de projecten, maar ik had al snel de smaak van te pakken. Wat ik hier leer, zal ik in mijn leven nog gebruiken. Geneeskunde studeren is eigenlijk sowieso al een engagement. Je kiest voor een maatschappelijke rol. De stap om je te engageren tijdens je studies is dan ook niet zo groot.”
 
“Bovendien is de VUB een ideale omgeving. We zijn misschien kleiner in aantal, maar BeMSA VUB moet qua enthousiasme zeker niet onderdoen voor de andere studentensteden. De kleinheid maakt het net gemakkelijker om dingen te bereiken. Initiatief door studenten wordt op deze universiteit echt aangemoedigd!” vertelt Wannes enthousiast.
 
Bij BeMSA engageren ze zich naar anderen toe en daar halen ze naar eigen zeggen veel voldoening uit. “Maar ook de kennis, ervaring en vaardigheden die we hierdoor verkrijgen is een groot voordeel. Heel veel dingen die we binnen BeMSA leren, komen van pas in het dagelijkse leven en zeker ook in onze latere carrière. Door ons engagement verwerven we de juiste know how en durf om dingen te veranderen waar we het niet mee eens zijn. Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden te horen kreeg dat ik de zenuwaandoening Multiple Sclerose heb, merkte ik dat heel veel van mijn medestudenten wel een idee hadden van de pathofysiologische processen die hierachter zaten, maar niemand, mezelf inbegrepen, wist echt wat de ziekte nu juist inhield. Door mijn ervaring binnen BeMSA, duurde het niet lang eer ik besloot om hier iets aan te doen en hierover een lezing te organiseren om zo mensen te informeren.”
 
“Dit is echt waar BeMSA voor staat: de wisselwerking tussen streven naar een gezondere samenleving en zelfontwikkeling. Beiden gaan hand in hand bij ons.”
 
Meer info: http://bemsa.vub.ac.be/