Het internationale onderzoeksgezelschap paste radiokoolstofdatering toe op gecremeerde botfragmenten van Stonehenge. Hoewel er veel gespeculeerd is over hoe en waarom Stonehenge werd gebouwd, heeft de vraag 'wie' het heeft gebouwd, veel minder aandacht gekregen. Een deel van de reden hiervoor is dat de menselijke resten zijn gecremeerd, waardoor het moeilijk was om er veel nuttige informatie uit te halen.

 

Door het vroegere onderzoek van VUB-er Christophe Snoeck kan de archeologie nu verdergaande conclusies trekken. Snoeck toonde aan dat een gecremeerd bot zijn strontiumisotopensamenstelling behoudt, waardoor de archeologie nu kan afleiden waar de gecremeerden de laatste jaren hebben geleefd.

 

Met toestemming van Historic England en English Heritage analyseerde het team schedelbeenderen van 25 personen bij het wereldberoemde monument. Deze overblijfselen werden oorspronkelijk in de jaren 1920 opgegraven uit 56 verschillende putten. Ze lagen binnen greppel die rond Stonehenge ligt en staan bekend als 'Aubrey Holes'.

 

West-Wales meest waarschijnlijke oorsprong

De menselijke botten die werden geanalyseerd, stamden uit de vroege fase van de geschiedenis van de site, zo rond 3000 voor Christus. In die periode werd Stonehenge voornamelijk als begraafplaats gebruikt. De resultaten toonden aan dat ten minste tien van de 25 personen vóór hun dood niet in de buurt van Stonehenge woonden. In plaats daarvan ontdekten de wetenschappers dat de hoogste strontiumisotopenverhoudingen in de overblijfselen overeenkwamen met die uit het westen van Groot-Brittannië. Deze regio omvat West-Wales en dat is de bekende herkomst van Stonehenges blauwe hardsteen. Hoewel strontiumisotopenverhoudingen alleen geen onderscheid kunnen maken tussen plaatsen met vergelijkbare waarden, suggereert dit verband dat West-Wales de meest waarschijnlijke plaats van oorsprong is van ten minste enkele van deze mensen.

 

De relatie met Wales was al gelegd vanwege de hardsteen. Maar nu toont de studie aan dat mensen ook in het laat-neolithicum tussen West-Wales en Wessex verhuisden en dat sommigen werden begraven in Stonehenge. De resultaten benadrukken het belang van interregionale relaties met betrekking tot de verplaatsing van materialen en mensen bij de bouw van Stonehenge. Ze verschaffen zo een zeldzaam inzicht in de grote schaal van contacten en uitwisselingen in het Neolithicum, al 5000 jaar geleden.

 

Hoofdauteur Christophe Snoeck: 'De recente ontdekking dat bepaalde biologische informatie de hoge temperaturen overleeft die tijdens de crematie zijn bereikt (tot 1000 graden Celsius), bood ons de opwindende mogelijkheid om eindelijk de oorsprong te bestuderen van degenen die begraven waren in Stonehenge.'

 

Het onderzoek is  een samenwerking van de Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles, België, de Universiteit van Oxford, het University College of London, en het Muséum National d'Histoire Naturelle de Paris.

 

Meer info

Christophe Snoeck , csnoeck@vub.be.

http://we.vub.ac.be/nl/christophe-snoeck-2

https://www.crumbel.org/christophe-snoeck

 

Paper titleStrontium isotope analyses on cremated human remains from Stonehenge support links with west Wales

 

Journal: Scientific Reports

 

Authors & affiliations

Christophe Snoeck (1,2), John Pouncett (1), Philippe Claeys (2), Steven Goderis (2), Nadine Mattielli (3), Mike Parker Pearson (4), Christie Willis (4), Antoine Zazzo (5), Julia A. Lee-Thorp (1), Rick J. Schulting (1)

 

School of Archaeology, University of Oxford, 1 South Parks Road, Oxford, OX1 3TG, UK

Research Unit: Analytical, Environmental & Geo-Chemistry, Dept. of Chemistry, Vrije Universiteit Brussel, AMGC-WE-VUB, Pleinlaan 2, 1050 Brussels, Belgium

G-Time Laboratory, Université Libre de Bruxelles, CP 160/02, 50, Avenue F.D. Roosevelt, B-1050 Brussels, Belgium

Institute of Archaeology, 31-34 Gordon Square, University College London, WC1H 0PY, UK

Unité Mixte de Recherche 7209 ‘Archéozoologie, Archéobotanique : Sociétés, Pratiques et Environnements’, Centre National de la Recherche Scientifique, Muséum national d’Histoire naturelle, Sorbonne Universités, CP 56, 55 rue Buffon, F-75005 Paris, France

 

Lees meer:
VRT NWS: "Nieuw licht op bouwers van Stonehenge: waar kwamen zij vandaan?"
De Standaard: "VUB-vorser lost honderd jaar oud Stonehenge-raadsel op"
De Morgen: "VUB-vorser lost honderd jaar oud Stonehenge-raadsel op"
HLN: "Stonehenge VUB-onderzoeker lost honderd jaar oud raadsel op"
Het Nieuwsblad: "Belangrijke ontdekking rond mysterieuze bouwers van Stonehenge"
GVA: "Belangrijke ontdekking rond mysterieuze bouwers van Stonehenge"
Bruzz: "VUB-vorser lost honderd jaar oud Stonehenge-raadsel op"