U bent hier

Studenten en personeel brachten hulde op de Nationale Schietbaan aan tijdens WOII gefusilleerde studenten.

De Sint-Verhaegeneditie van 2016 mag dan de geschiedenis ingaan als die van de grote vernieuwing, het officiële gedeelte ’s ochtends met de bloemenhuldes en de gemeenschappelijke zitting van VUB en ULB in het Stadhuis verliep volgens hetzelfde stramien als de vorige jaren. Maar de donkere en verwarrende tijden die we momenteel wereldwijd beleven, zorgen voor een bijzondere dimensie.  

 

Vier autobussen met de universitaire autoriteiten, personeelsleden en studenten van ULB en VUB volgden een parcours dat o.a. leidde langs de Nationale Schietbaan voor een bloemenhulde voor de gefusilleerde studenten die in het verzet zaten tijdens WOII, langs de begraafplaats van Brussel voor de bloemenhulde aan het graf van stichter Théodore Verhaegen, langs de Square G op de ULB-campus voor een bloemenhulde bij het monument van verzetsgroep ‘Groupe G’ om ten slotte te eindigen bij de het monument voor Francisco Ferrer en het standbeeld van Théodore Verhaegen voor het oude rectoraat van de ULB. De bloemenhuldes verliepen zoals altijd ingetogen.

 

Humanistische waarden

De jongste generatie studenten was duidelijk onder de indruk van hun verre voorgangers die het verdedigen van humanistische en democratische waarden met hun leven moesten bekopen. 

 

De parallel tussen de jaren 30 en de verwarrende situatie die we vandaag beleven met de Brexit, met de Amerikaanse verkiezingen, met de toestand in Turkije, kwam geregeld terug in de toespraken van de burgemeester, de rectoren, de grootmeester van het Grootoosten van België en de vertegenwoordigers van studenten en oud-studenten in het stadhuis van Brussel.

"Velen onder ons hebben het gevoel hebben dat we gitzwarte tijden beleven", stelde Pauwels tijdens haar toespraak.

 

Gitzwarte tijden

Rector Pauwels stelde dat velen onder ons het gevoel hebben dat we gitzwarte tijden beleven. “Het gevoel dat destructieve krachten, waarden en ideeën de bovenhand krijgen en dat grote humanistische projecten zoals een verenigd, vredelievend en voorspoedig Europa, of – over de oceaan – betaalbare gezondheidszorg voor zoveel mogelijk Amerikanen, dat die grote projecten bedreigd zijn. Zoals ook de wereldwijde consensus om iets te doen aan de klimaatverandering. Het is daarom goed om op een dag als vandaag hier samen te komen, hier samen te zijn. En kracht te putten uit de waarden die ons binden, de waarden van Pierre-Théodore Verhaegen, de waarden van de Verlichting.”  

 

Ten slotte galmden door de Gotische Zaal de uit volle borst gezongen ULB- en VUB-liederen Le Semeur en Lied Van Geen Taal. Vive le Geus!   

 

Meer foto’s van de Verhaegenviering kan u hier bekijken.