NULL

Van projectmanagement tot financiering

Nic Van Craen – Algemeen beheerder
Wat je vandaag ziet, vond zijn oorsprong in het ASP1 plan van 2009, onder rector Paul De Knop. Dan al detecteerden we voor het eerst de nood aan nieuwe huisvesting voor onze toenemende studentenpopulatie. Ook de oude Willy Van Der Meeren koten hadden hun beste tijd gehad. Toen we in 2011 de keuze maakten om voor nieuwbouw te gaan, kwamen ook extra klaslokalen en een mooie raadzaal mee in de scope.
 
Nancy Musschebroeck – Strategie- en beleidsvoorbereiding
De vraag was of we dit eerder via publiek-private samenwerking (PPS) of beter via de klassieke piste zouden realiseren. Met een PPS heb je geen vat op dat architecturale en daarom schreven we in 2012 een architectuurwedstrijd uit. Voor wat er met het Kultuurkaffee zou gebeuren, lieten we alle opties open voor de deelnemende architecten. Na een eerste ronde bleven de 8 beste kandidaturen over, die een voorontwerp moesten indienen. Dat gebeurde onder een gerechtsdeurwaarder, anoniem dus en met een code. Ik herinner me nog dat we samen in een lokaal de ontwerpen moesten screenen, en dat we elk ontwerp een nickname gaven, wat veel makkelijker was dan het werken met die codes. Het is toch treffend dat we destijds het winnende ontwerp – die keuze viel begin 2013 op Conix RDBM Architects – de nickname ‘groene boulevard’ gaven.


Qua technologie mogen we gerust spreken van state of the art voor België, iets waar de andere universiteiten zeker naar zullen komen kijken.


Hans Vandewijngaerden - AV Services
In het begin zorgde al dat nieuws misschien wel voor wat koudwatervrees bij de docenten, maar eens ze alle functionaliteiten hebben ontdekt, willen ze haast niks anders meer. Technologisch hebben we een flinke stap voorwaarts gezet, en daarom maakt AV Services nu tutorial video’s om onze professoren bij te staan. Sinds het begin van dit academiejaar tot half november zitten hier trouwens ook jobstudenten voor assistentie. Vanaf het tweede semester gaan ze opnieuw onze nieuwe docenten bijstaan.
 
Erwin Van de Velde – Centrale Roostering (niet op de foto)
De lokalen zelf? Een verademing op roostergebied dat er 14 leslokalen bijgekomen zijn. Aangename open lichtrijke aula’s met extra diagonaalschermen zodat de studenten achteraan ook nog alle notities en projecties kunnen lezen. Met prima ventilatie op basis van CO2 detectie. Onze docenten en studenten appreciëren dat.
 
Serge Gilen – Infra
Ook de rest van het gebouw sluit daarbij aan. Een open, lichte, ruime, moderne hal die uitnodigt om samen te komen en elkaar te ontmoeten. Gewoon aangenaam om zo naar de lessen te komen en je te laten informeren via de verscheidene infoschermen over allerlei activiteiten op en rond de campus. In het gebouwbeheersysteem zit heel wat intelligentie verwerkt om het zo autonoom mogelijk te laten functioneren ten bate van de diverse soorten gebruikers. [Lees verder onder de foto]


Technische hoogstandjes in een aangename omgeving

Francis Lievens – Infrastructuur
Als technici hebben we zeker een grote inspanning geleverd om op vlak van verlichting state of the art technieken in het bestek te krijgen. Dagelijkse opvolging met een Gebouwenbeheerssysteem zijn nu aan de orde op basis van een degelijk as-built-dossier.
 
Ronny Janssens – Infrastructuur
Door een herziening van het aanvankelijke dossier werken deze gebouwen allemaal op LED-verlichting met bewegings- en daglichtsturing. Een voorbeeld van een bewuste duurzame keuze.
 
Dirk Brichau – Infrastructuur
Voor Heating, Ventilation & Air Conditioning (HVAC) koos de VUB ook voor ventilatie op basis van warmterecuperatie. De coördinatie van dit alles is niet evident en is een complexe materie en vraagt een doorgedreven inzet van het team XYI.
 
Theo Nevens – Infrastructuur
Het ganse project is volledig geïntegreerd met de rest van de campus. Voor de centrale stookplaats hebben we het netwerk aan tunnels ook bij XY doorgetrokken. Toch wel indrukwekkend om daar even door te lopen. Er wordt nog voortdurend aan fine-tuning gedaan.


We hebben veel geleerd over het opzetten van informatie-flow en communicatie voor het teamwork bij zo’n groot en complex project. Het is een uitdaging om dat allemaal naadloos op elkaar af te stemmen.


Guido Vertriest – Infrastructuur
De omgeving en beplanting zijn even belangrijk als de gebouwen zelf. Ze zorgen voor verbinding en bieden mogelijkheden voor fablabs op de campus. Samen met VUB- onderzoeksgroepen en Rebecca Lefevere, verantwoordelijk voor duurzaamheid, werkten we een project uit om met “eetbare “ boomsoorten, wadi’s en een groendak de campus als ecosysteem te helpen ondersteunen. Hoe kunnen we circulair omgaan met water?  Er is ruimte vrijgekomen om fauna en flora te onderzoeken. De campus blijft een groene long in de stad die ons omringt. De groenbuffer zal zeker voor een beter acoustisch klimaat zorgen ten opzichte van het drukke stadsverkeer. De aanplanting volgt in november.
 
Francis Geldof – Infrastructuur
Ik mocht het project overnemen van Linda De Backer, mijn huidige directeur.
We hebben samengewerkt met de vele spelers die bij zo’n omvangrijk project komen kijken. Bij het uitgebreid overleg hebben we veel geleerd over het opzetten van informatie-flow en communicatie voor het teamwork bij zo’n groot en complex project. Het is een uitdaging om dat allemaal naadloos op elkaar af te stemmen.
 
Ludo Lemmens – Infrastructuur
Ik heb de hele flow van bij het concept gevolgd. Een aspect was om 2% van de besteding aan nieuwbouw regul te voorzien voor kunst en cultuur. Wij gaven 3 kunstenaars de kans om hier op onze campus hun project te realiseren. Van Johan Tahon kan je het vijf meter hoge bronzen ‘Eros/Eroos’ bewonderen op het middenplein. Mark Cloet realiseerde ‘Mia casa’ - mijn huis , hermetisch atelier, open plek. Dat is een bronzen beeldengroep achter gebouw I bestaande uit vijf elementen: een werktafel, een spreekgestoelte, kopieertafel, kist en de toeschouwer. De neons ‘Feel Fine’ links en rechts van Bar Pilar zijn van Liliane Vertessen. [Lees verder onder de foto]


Preventie en welzijn

Christel Van den Bossche – Preventie en Milieu

“Tijdens de verschillende stappen van dit project vroegen ze regelmatig ons advies. Het betreft bijvoorbeeld adviezen rond brandveiligheid en evacuatie, van ontwerpfase tot praktische uitvoering.”

 

Heidi Geudens – Preventie en Milieu

“Als preventieadviseur vind ik het belangrijk om alle aspecten van veiligheid en welzijn te bewaken.” [Lees verder onder de foto]

De gebruikers: van kot tot cultuur

Het X-complex omvat 650 nieuwe studentenkamers en huist diverse diensten voor studenten, zoals de diensten huisvesting, studentenfinanciering en studentenjobs.
 
Ludo Reuter – Studentenhuisvesting
Ik kijk met plezier terug naar onze oude koten. Onlangs was er een oud-student die me vroeg of hij zijn vriendin een huwelijksaanzoek mocht doen op zijn vroegere kamer in de Schoofslaan, waar ze samen ‘mooie momenten hebben beleefd’. Hij bond zijn vriendin een blinddoek om en bracht haar naar zijn kot. Daar ging de blinddoek af, deed hij zijn huwelijksaanzoek en ze zei ja! De verhalen in de nieuwe koten moeten zich nog vormen, maar de verhuis van de studenten van de Willy Van Der Meeren koten naar de nieuwbouw was fascinerend. Gedurende een paar weken zag ik een karavaan van winkelkarretjes, volledig volgestouwd. In de oude koten was er plaats zat in de gemeenschappelijke ruimtes en ze probeerden dat allemaal in de nieuwe koten te ‘stoempen’. [Lees verder onder de foto]


Het is toch treffend dat we destijds het winnende ontwerp de nickname ‘groene boulevard’ gaven.


Vier en een half jaar geleden ging ons legendarische Kultuurkaffee tegen de vlakte. En nu is het pilaarvormige gebouw Y de uitvalsbasis van Pilar, mooier en groter dan het ooit is geweest. Met expositieruimtes, een bar en concertzaal.
 
Lieselotte Vaneeckhaute – Coördinator PILAR
Nieuw is de PILAR Box met een capaciteit van 300 staanplaatsen en een elektrisch uitschuifbare tribune met 90 zitjes. Die flexibele zaal maakt dat we zowel concerten, theater als debatten kunnen programmeren. Daarnaast hebben we ook de PILAR Expo met 2 aparte verdiepingen. Pilar wil onder andere een presentatieplatform zijn voor ontluikende kunstenaars en artiesten. De nieuwe culturele hotspot van Brussel mag er zijn.
 
Gijs Leven – Medewerker Publiekswerking
Binnen het project Barak Lili M op Usquare bieden we inderdaad ruimte en ondersteuning aan jongeren om artistiek te creëren en cultureel te ondernemen. We focussen ons op jongeren die een enorme creatieve rijkdom in zich dragen, maar die nog ondersteuning – dat extra duwtje in de rug – kunnen gebruiken.
 
Maarten Vanermen – Programmator Beeldende Kunst
En mijn handen jeuken om in de nieuwe exporuimtes aan de slag te gaan met opkomende kunstenaars.
 
Jade Corbey –  Programmator Muziek / Communicatie PILAR
Na een nomadische werking van vier en half jaar in veel verschillende zalen en op de meest onverwachte plekken in Brussel, zijn we volledig klaar om met alle verworven ervaring, contacten en kennis opnieuw een uitdagend, multidisciplinair programma uit te bouwen op de campus zelf.


PILAR, de nieuwe culturele hotspot van Brussel mag er zijn.


Carolien - Medewerker Audiovisuele Technieken PILAR (niet op de foto)
Van een casco box naar een volledig ingerichte Pilarzaal met hedendaagse technologie aangepast aan de noden van vandaag. We mogen er fier op zijn.
 
Niklaas Van den Abeele  - Medewerker Productie PILAR
Na al die jaren dienst onder KultuurKaffee, was het voor mij in het begin nog even wennen aan de naamsverandering. Maar nu dat alles in zijn plooi gevallen is, klopt het verhaal.
 
Isabelle Selleslag – Beleidsmedewerker Campusvoorzieningen
Als studente en lid van de Studentenraad zat ik destijds in de adviescommissie voor de architectuurwedstrijd. Want studenten zijn de gebruikers van onze infrastructuur! Als beleidsmedewerker Campusvoorzieningen kwam het project nogmaals op mijn bord. Deze keer om de gebruikers te ondersteunen; bij de beslissing over de uitbaters van Bar Pilar, de inrichting van de concertzaal, het verdelen van de lokalen voor studentenverenigingen, het aankondigen van de langverwachte ingebruikname van de nieuwe koten. Allemaal kleine mijlpalen.
 
Het was mooi om IXY te zien groeien van een klein zaadje tot die grootste campusuitbreiding ooit. En daarmee ook de groei van Pilar en de samenwerking over VUB-diensten heen. Wellicht ben ik ook gegroeid. Ik ben zeer benieuwd hoe IXY verder zal groeien. Hoe gaan studenten, medewerkers, buurtbewoners en alle andere gebruikers zich de gebouwen en hun omgeving toe-eigenen? Hoe zal deze plek écht beginnen leven? Ik kijk uit naar de zomerdagen in het gras van de ‘groene boulevard’, naar een pintje op het terras van Bar Pilar… met een tikkeltje weemoed omdat ik te oud ben geworden voor een studentenkamer. [Lees verder onder de foto]

Na jaren van plannen en bouwen is IXY de grootste uitbreiding van de VUB-hoofdcampus sinds 1969. Je kan er moeilijk naast kijken: 33 100 m² in het oog springende nieuwbouw:
 
Studentencomplex XY biedt, 50 jaar na onze eerste Willy Van Der Meeren studentenkoten, extra kamers voor onze groeiende studentenpopulatie. Flexibiliteit en interactiviteit in het onderwijs van de 21ste eeuw? Voor hun lessen in gebouw I plukken studenten en docenten voortaan de vruchten van absolute toptechnologie. En voor een cultuur en ontspanning komen we vandaag ruimschoots aan onze trekken met cultuurtoren PILAR.
 
Op donderdag 17 oktober was het dan eindelijk zover. Heel wat collega’s stroomden toe voor de ingang van PILAR om samen met de teams die hier jarenlang naartoe hebben gewerkt de feestelijke openingsceremonie bij te wonen. En zo te zien gebeurde dat met gepaste trots.
 
Check ons album op Flickr van het openingsevent.

Annick Faveere – Strategie- en beleidsvoorbereiding
En kijk wat het vandaag geworden is. Het design complex gooit de campus bijna letterlijk open, met brede toegangslaan die naar het groene hart ervan leidt en de VUB verbindt met Brussel en de buurt. Hoe ze van een geschreven nota en programma van eisen tot een mooi en meest passend concept komen dat perfect aansluit bij onze universitaire context.
 
Eddy Stroobants – Strategie- en beleidsvoorbereiding
Vanaf 2013 hebben we het hele financieringstraject uitgewerkt. Met een klassieke aanbesteding naar de aannemer. De vraag was ook of we voor dit bouwproject een klassieke lening zouden aangaan of eerder voor uitgifte van obligaties zouden gaan. In 2014 viel onze keuze op dat laatste.
 
Helena Wittock – Strategie- en beleidsvoorbereiding
Het project kostte de VUB 55 miljoen euro. Een stevig prijskaartje waar, voor het culturele luik, een subsidie van 500.000 euro van het Fonds Culturele Infrastructuur van de Vlaamse overheid werd toegekend. [Lees verder onder de foto]


Experten in cijfers en regels

Sonia Dewulf – Financiële directie
Bij een groot bouwproject als dit begeleiden wij het opstellen van het bestek. We plaatsen het in de markt, verzorgen de openingsprocedure van de inkomende offertes en ondersteunen het evaluatie- en beslissingsproces. De aankoopprocedure is een interne procedure die wettelijke bepalingen combineert met VUB-beleid en -bevoegdheden. Ze regelt alle aankopen van leveringen, diensten en werken door budgethouders. We streven altijd naar een optimale besteding van middelen, gelijke behandeling van alle kandidaat-contractanten en de keuze van het beste bod op basis van geijkte procedures en objectieve criteria. We waken erover dat die producten en diensten onder andere innovatie bevorderen, werkgelegenheid bieden en milieu- en klimaatvriendelijk zijn.
 
Bernard Agneessens – Financiële directie
Mijn bescheiden bijdrage bestond erin om in RACS de nodige kredieten te voorzien, zodat alle facturen en bestellingen tijdig en correct konden worden verwerkt. Alle contacten verliepen steeds in een constructieve sfeer; de meetings met Lieselotte Vaneeckhaute van Pilar voor de financiering, de contracten met Duvel Moortgat... Nu de bouwwerken werden gefinancierd via een obligatielening, gaf dat aanleiding tot specifieke boekingen, waaraan de nodige aandacht werd geschonken.  
 
Cindy Dieudonné – Financiële directie
Als een van de laatste schakels in het financiële proces moest ik alle aankopen correct registeren in onze balans. De bouw omgezet in cijfers, af te schrijven in de volgende jaren. Alles passeert uiteindelijk langs de boekhouding. Qua uitzicht is dit een verfrissing van onze campus. De witte gebouwen en moderne uitstraling mogen er zijn. Een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding en tegelijk een mooi samenspel van functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid. Hopelijk is de VUB weer een stukje meer future-proof!
 
Lucrèce De Pauw – Juridische dienst
Mijn taak bestond erin juridische ondersteuning te bieden voor dit dossier vanaf de opstart tot aan de oplevering van de werken. Ook dat vraagt de nodige aandacht, maar ik kijk vandaag vooral terug op een geslaagde uitbreiding. [Lees verder onder de foto's]


Van slimme inrichting tot toptechnologie

Stijn Van Achter – Onderwijsinnovatie  
In onderwijsinnovatie is context allesbepalend, en in dit project is de context de fysieke leeromgeving. We mogen terecht fier zijn op de samenwerking van AV services, IT, leslokalenbeheer en onderwijsinnovatie in de realisatie van leslokalen voor de 21ste eeuw. Zowat alle lessituaties, die formeel en informeel leren ondersteunen, kunnen in gebouw I met de aanwezige lokalen en uitrusting gerealiseerd worden.
 
Micky Mattens – IT
Alle teleclassing toestellen in gebouw I zijn aangesloten op het netwerk. Audio en video signalen worden over het datanetwerk getransporteerd. Dat wil zeggen dat elke bron – de schermen, onze beamer, de camera’s – naar een centraal punt worden gestuurd en van daaruit verder naar eender welk punt kan worden gestuurd. Het voordeel? Als alle stoelen in een leslokaal volzet zijn, kan de prof hier lesgeven en meteen zijn les streamen in het lokaal ernaast. Maar audio en videosignaal transporteren over het datanetwerk genereert een grote hoeveelheid aan netwerkverkeer. Om dit te ondersteunen hebben we onze netwerk-backbone dan ook een grondige upgrade gegeven. Gebouw I is ook volledig uitgerust met de laatste nieuwe wifi-technologie.
 
Dries Peeters – AV services
Qua technologie mogen we gerust spreken van state of the art voor België, iets waar de andere universiteiten zeker naar zullen komen kijken. Onze camera’s filmen de lessen en werken met audiotracking; de camera volgt perfect de student die een vraag stelt en de docent die antwoordt en ook softwarematig zorgt die voor een vlotte overgang tussen vast beeld en tracking. Ook nieuw zijn onze interactive touchscreen whiteboards. Daarmee kan je onbeperkt notities aanmaken, opslaan en delen met je studenten. Je kan als docent ook met twee laptops tegelijk projecteren.