U bent hier

Links op de foto Pietro Bartolo, die het VUB-eredoctoraat voor de bewoners van Lampedusa in ontvangst nam, met naast hem Emma Bonino. 

Woensdag 29 oktober reikte de VUB een eredoctoraat uit aan de Italiaanse geëngageerde politica Emma Bonino en de bewoners van het eiland Lampedusa, vertegenwoordigd door dokter Pietro Bartolo. De uitreikingsceremonie vond plaats in Studio 4 van het cultuurcentrum Flagey te Elsene. Het werd een emotioneel geladen event, niet het minst door de vertoning van filmbeelden van verdronken vluchtelingen die Bartolo had meegebracht en die bijna nooit het nieuws halen. 

 

Met de uitreiking van het eredoctoraat wil de VUB Bonino en de inwoners van Lampedusa eren voor de manier waarop zij de rechten van de vluchtelingen uit Afrika hebben verdedigd en gevrijwaard. Hun inzet is de perfecte illustratie van de wil muren te slechten, in dit geval tussen mensen van verschillende afkomst, en past daarom perfect in het ‘break down the walls’-thema van de eredoctoraten die de VUB in 2017 toekent. “Maar het is meer dan een thema”, zo zei rector Caroline Pauwels in haar speech aan het begin van de ceremonie, “Het is een missie om open, multidisciplinair en maatschappelijk ingebed te zijn, for there lies the future.” Ook Sonja Snacken, vicerector Internationaal Beleid, benadrukte in haar laudatio hoezeer de acties van Bonino en de bewoners van Lampedusa een muur slechten, in hun geval door de vluchtelingencrisis te zien als een humanitaire crisis en daarop gepast te ageren. 

Honorary doctorate for Emma Bonino and the people of Lampedusa

De laudatio van vicerector Internationaal Beleid Sonja Snacken voor de inhuldiging van Emma Bonino en de bewoners van Lampedusa als nieuwe eredoctoren van de VU

Onverholen realiteit

Hét moment van de uitreiking kwam tijdens het panelgesprek, met de vertoning van de beelden die dokter Bartolo had meegebracht: eerst foto’s van wat de oversteek in een gammel opblaasbootje als gevolgen heeft voor zij die de tocht overleven, en dan filmbeelden van de vele ongelukkigen die dat ‘geluk’ niet hebben gehad en levenloos uit zee worden opgehaald. 

 

Men kon een speld horen vallen in de zaal. Ook Emma Bonino, die na dokter Bartolo aan bod kwam, was onder de indruk. Ze vertelde dat dergelijke beelden ook in Italië van het scherm werden gehouden en riep iedereen die voor de menselijke waardigheid strijdt op om vooral niet te versagen: ondanks tegenslagen is er soms wel degelijk vooruitgang. Per slot van rekening is ook het Internationaal Gerechtshof in Den Haag er uiteindelijk gekomen, zei ze nog.

 

De uitreikingsceremonie eindigde rond 13 uur met een kort optreden van het Qootob Trio, dat een uur daarvoor de ceremonie op dezelfde manier had ingeluid.

 

Onderdeel van een driedaags congres

De uitreiking van het eredoctoraat aan Emma Bonino en de bewoners van Lampedusa is geen alleenstaand event, maar ingebed in een driedaags congres over vluchtelingen en migratie en de rol van hoger onderwijs als middel tot een beter integratie