Paul Wylleman is professor Sportpyschologie aan de Vrije Universiteit Brussel en hoofd van de onderzoeksgroep Sportpsychologie en Mentale Begeleiding. Sinds 2014 is hij Prestatiemanager in opdracht van het Nederlands Olympisch Comité en begeleidt hij daar atleten en coaches. Deze week vertrekt hij daarvoor naar Rio.
 
Kan je iets meer vertellen over je functie?
Sinds begin 2014 ‘huurt' het Nederlands Olympisch Comité mij in bij de Vrije Universiteit Brussel via een Dienstbetoon aan Derden.
 
Mijn taak bestaat uit het aansturen van een team van experts zoals topsportleefstijlcoaches, psychologen en psychiaters. Met ons team proberen we de ontwikkeling van de atleten en coaches te verbeteren zodat ze maximaal kunnen (blijven) presteren.
 
Tijdens de Olympische Spelen te Rio zal ik mee instaan voor de ondersteuning van TeamNL, het Nederlands Olympisch Team. Begeleiden van atleten en coaches, aanspreekpunt in het Olympisch dorp zijn en zorgen voor crisisinterventie zijn een paar voorbeelden van mijn taken daar.
 
Wat neem je mee van de Vrije Universiteit Brussel naar Rio?
Ik neem zeker mijn expertise als sportpsycholoog mee die ik tijdens de laatste 20 jaar heb opgebouwd bij de begeleiding van topsporters tijdens nationale en internationale kampioenschappen zoals Davis Cup en de Olympische Spelen. 
 
Het onderzoek van Sportpsychologie en Mentale Begeleiding (SPMB) aan de VUB speelt hier een belangrijke rol. Zo hebben we bijvoorbeeld data over hoe zwemmers factoren binnen sport, psyche en beroep ervaren voor, tijdens en na de Olympische Spelen. Of over hoe coaches hun teams psychologisch kunnen begeleiden richting de Spelen.

Ik kijk uit naar de prestaties, maar ook naar hoe ze tot stand komen.


Waar kijk je het meest naar uit tijdens de Olympische Spelen in Rio?
Ik kijk zeker uit naar te prestaties. Niet alleen naar het eindresultaat maar ook naar de onderliggende processen die tot de prestaties leiden. Zo zijn er meerdere interessante vragen:

  • Hoe zal het prestatiegedrag leiden tot maximale prestaties en tot medailles?
  • Welke invloed heeft het verblijf in het Olympisch dorp?
  • Hoe gaan coaches en atleten die in de tweede week competities hebben, om met hun verblijf in het Olympisch dorp?

 
Met zo’n 240 atleten zal TeamNL ondersteund worden door een groot team van coaches en experts. Interdisciplinaire samenwerking zal dan ook heel belangrijk zijn. Het 24/7 ondersteunen van een Olympisch team tijdens bijna vijf weken is een persoonlijke uitdaging waar ik zeker naar uitkijk.
 
Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de prestaties van ons Belgian Olympic Team, zeker naar die van de VUB’ers. Zo zijn er onze topsportstudenten Loïck Luypaert, Jérôme Truyens en Florent Van Aubel (hockey) en zwemmer Louis Croenen. Ook alumni Dirk Van Tichelt (judo) en Yannick Lefèbvre (zeilen) zullen van de partij zijn.
 
Was het van jongs af aan een droom om sporters te begeleiden naar de Spelen?
Dat is eerder langzaam gegroeid dankzij de passie van de Olympische atleten die ik zowel binnen als buiten de VUB heb begeleid. Ik heb regelmatig atleten ‘on-site’ begeleid tijdens wedstrijden, maar de Olympische Spelen zijn toch anders. Het is een enorm groot en multidisciplinair evenement.


Zoveel verschillende sporten op eén plek is toch een heel andere uitdaging.


Zoveel verschillende sporten samen op één plek zorgt voor een totaal andere dynamiek dan competities waarbij er telkens maar één discipline georganiseerd wordt. Het boeit me dat de Olympische Spelen nog meer uitdagingen met zich meebrengen dan een Europees – of Wereldkampioenschap.
 
 
Is er een kans dat je ook bij de volgende Olympische Spelen betrokken wordt?
Die kans is er zeker ja. TeamNL vroeg me eind vorig jaar om nog een Olympische cyclus als prestatiemanager op me te nemen richting de Spelen in Tokio in 2020.
 
Dit is uiteraard een mooie erkenning van de expertise van onze universiteit. De samenwerking met het Nederlands Olympisch Comité levert ook een meerwaarde op binnen andere domeinen die belangrijk zijn voor de VUB. Zo is de onderzoeksgroep SPMB betrokken bij onderzoek naar team resilience (mentale weerbaarheid) bij Olympische teams. Ook werd er een joint PhD ‘Ontwikkeling competenties prestatiegedrag’ opgericht samen met de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Ik ben dan ook zeker enthousiast om mijn expertise te blijven inzetten voor TeamNL en het Nederlands Olympisch Comité.