De SexWorks!?-campagne pleit ervoor om te luisteren naar de verhalen en noden van sekswerkers en organisaties van en voor hen. Om te erkennen dat sekswerkers fundamentele rechten verdienen die hen beschermen. Om voor sekswerkers, net als iedereen, een volwaardige plaats te garanderen in elke samenleving. Het festival toont de verhalen die de CHanGEmakers verzamelden tijdens hun projectreizen.

 

Stigmatisering en maatschappelijke uitsluiting

Tijdens hun onderzoeksreizen ontmoetten de CHanGEmakers verschillende organisaties van en voor sekswerkers. Organisaties die actief zijn in de strijd tegen HIV/AIDS of een tijdelijke veilige plek willen creëren voor wie werkt in de sector. Die hen seksuele voorlichting aanbieden of alternatieve inkomensbronnen helpen vinden. Ook in België zetten de CHanGEmakers hun gesprekken verder met sekswerkers en hulpverleningsorganisaties. Ondanks de grote verschillen tussen landen, wettelijke kaders en types sekswerk kwam uit al deze gesprekken ook overeenkomst naar boven: overal worden sekswerkers geconfronteerd met stigmatisering en maatschappelijke uitsluiting.

 

De vele gezichten van sekswerk

Daarenboven verbergen stereotypen over sekswerk de realiteit. Vaak worden sekswerkers immers gezien als vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, uitbuiting en mensenhandel. De realiteit laat zien dat deze groep bestaat, maar dat vele situaties complexer en minder eenduidig zijn. Sekswerk kent vele gezichten. Het kent een plaats achter neonrode beglaasde straten, maar ook achter webcams, escorte en seksuele dienstverlening. Sekswerkers kunnen vrouwen zijn, maar ook mannen en transgenders. Het werk kan een bewuste keuze zijn, maar kiezen is ook alleen mogelijk als iemand opties heeft (en die zijn er niet altijd).

 

De stigmatisering, het gebrek aan erkenning van de diversiteit en de weinige gesprekken mét sekswerkers leiden vaak tot heel wat moeilijkheden. Het zorgt voor inbreuken op de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van sekswerkers. Repressieve wetgeving beperkt de keuzevrijheid om op een veilige en waardige manier actief te zijn als sekswerker. Toegang tot gezonde en veiligere seksuele praktijken en beschermingsmiddelen worden bemoeilijkt. De maatschappelijke uitsluiting bedreigt het mentaal welbevinden van sekswerkers, dwingt hen tot het leiden van een dubbelleven en werpt heel wat praktische drempels op.

 
Bekijk het festivalprogramma.
 
Wil je zelf actief mee strijden voor gendergelijkheid en rechtvaardige toegang tot seksuele en reproductieve rechten en gezondheid? Word ook CHanGeMaker en stel je voor 2 december kandidaat!