Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws en werd geschreven door Kristel Mauriën.
 
"De ongerustheid over het dragen van skinny jeans is ontstaan nadat een Australische vrouw in het ziekenhuis werd opgenomen met zenuwschade door het dragen van een veel te strakke broek", weet Devroey. "Die vrouw had op een warme dag een skinny jeans aangetrokken om te helpen bij een verhuizing. Daardoor zijn haar benen opgezwollen en kon ze niet meer rechtop staan. Veel mensen hebben last van opgezwollen voeten en benen bij hoge temperaturen, en arbeid of fysieke inspanningen doen je spieren uitzetten. Als je in deze omstandigheden te strakke broeken draagt, veroorzaakt dat een enorme druk op je zenuwbanen, met alle gevolgen van dien. Een skinny jeans aantrekken om arbeid te verrichten, is dus geen goed idee: zo'n broek is daar niet voor gemaakt."
 
Toch hoeven de gevolgen niet altijd extreem te zijn. Devroey: "Wat we in de praktijk weleens zien, zijn irritaties aan de vrouwelijke geslachtsorganen als gevolg van de wrijving. En in combinatie met zweet kan dat zelfs leiden tot schimmelinfecties. Veel kan je niet doen om dit te voorkomen: een comfortabelere, lossere broek is de enige remedie. Wil je toch per se een skinny dragen, wissel dan voldoende af en trek na een dag rondlopen in een strakke jeans een losse trainingsbroek aan om problemen te voorkomen."
 
Warme testikels
Het is wetenschappelijk bewezen dat het dragen van te strakke broeken een nefaste invloed heeft op de mannelijke vruchtbaarheid. "Alle omstandigheden die de temperatuur van de testikels doen verhogen, leggen de productie van goede zaadcellen lam. De reden dat testikels buiten het lichaam hangen, is dat ze moeten kunnen afkoelen om goed zaad te produceren. En dat is níet het geval als een man een skinny jeans draagt: te strak én te warm om een optimale spermakwaliteit te garanderen."
 
Wat het dragen van skinny jeans doet met spataders, is onduidelijk. "Wie er last van heeft, moet alleszins strakke steunkousen dragen. Je zou dus kunnen denken dat een skinny jeans een gunstig effect heeft op spataders, maar in de praktijk is dat zelden zo. Steunkousen oefenen druk uit onder aan de benen en minder druk bovenaan, zodat het lymfevocht beter afgevoerd kan worden. Maar bij skinny jeans heb je een omgekeerd effect: ze zijn los aan de enkels en knellen aan de bovenbenen."
 
Afhankelijk van het model kunnen ook maag- en darmproblemen ontstaan. "Broeken met een lage taille veroorzaken weinig problemen, maar die met een hoge taille hebben hetzelfde effect als shapewear en korsetten op de buikstreek", weet Devroey. "Je kan oprispingen krijgen of mensen met overgewicht kunnen door de verhoogde abdominale druk last krijgen van hun maag en ingewanden. Naar skinny jeans zijn nog geen wetenschappelijke studies gedaan, maar bij korsetten is dat effect wel al aangetoond." (KM)