U bent hier

Luchtkwaliteit is een heet hangijzer. Overal ter wereld groeit het bewustzijn dat luchtverontreiniging verantwoordelijk is voor onder meer een resem aan ademhalingsziektes. Vele burgergroepen staan dan ook op en eisen actie voor  schonere lucht. Om het probleem van luchtvervuiling in Brussel onder de aandacht te brengen en te werken aan leefbaardere sta, organiseert VUB-onderzoeksgroep Cosmopolis - samen met stadsbeweging BRAL, universiteiten en burgers - de allereerste Staten-Generaal van de Brusselse luchtkwaliteit.

 

 

De Staten-Generaal omvat een wetenschappelijk symposium, een hackaton en een burgerdag onder de noemer “#BXLDemandsClearAir” waarop Brusselaars ideeën en initiatieven voor schonere lucht in de stad kunnen bekendmaken en ontdekken. De Staten-Generaal wordt afgesloten met een politiek debat waar enkele kopstukken uit de Brusselse politiek zoals Pascal Smet (sp.a), Sven Gatz (Open VLD), Elke Van den Brandt (groen), Jan Busselen (pvda), Joris Pochet (CD&V), Céline Fremault (cdH), Viviane Teitelbaum (MR),  Alain Maron (Ecolo),  Martin Casier (PS) en Marc Loewenstein (Défi) aan deelnemen.

 

“Het internationale symposium, de hackathon en de burgerdag trekken verschillende doelgroepen aan en dat levert een diversiteit aan discoursen op. Het samenbrengen heeft tot doel vruchtbare interacties op te zetten”, zegt Nicola da Schio, die aan de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt doet naar urban ecology en academisch coördinator van het AirCasting Brussels Project (SmarterLabs). Over het onderzoek van da Schio vind je volgend artikel: https://plus.lesoir.be/219892/article/2019-04-22/mesurer-la-pollution-cest-dans-le-vent

 

Het volledige programma kan u terugvinden via https://www.brusselsair.org/inex/programme/

 

Over citizen science en de Staten Generaal:

 

In de media: “Eerste staten-generaal over Brusselse luchtkwaliteit van start” (Bruzz)