Lien Smeesters krijgt de prijs als erkenning voor haar onderzoek naar het gebruik van optische spectroscopie dat ingezet wordt voor de detectie van kankerverwekkende stoffen in voedingsproducten, en voor de impact van haar onderzoek op de industrie.

 

In haar proefschrift ‘Improving food safety with optical screening’, onderzocht ze optische spectroscopische technieken en de integratie ervan in laser-gebaseerde optische scanplatformen, om accuraat de aanwezigheid van kankerverwekkend stoffen op een niet-destructieve manier te detecteren. Concreet is ze erin geslaagd om mycotoxine in granen te visualiseren en om de vorming van acrylamide te monitoren tijdens het frituren van aardappelen. De integratie van de lasertechnologie bij bestaande sorteermachines waarmee granen en aardappelen aan hoge snelheid gescand worden, biedt vernieuwende functionaliteiten. Aardappelen die niet geschikt zijn voor verwerking aan hoge temperaturen – zoals frietjes – kunnen geïdentificeerd worden via lichttechnologie.  De interactie tussen licht en de aardappel brengt de samenstelling van de aardappel in beeld, in een fractie van een seconde.

 

Met haar onderzoek effent ze zo de weg naar een industriële, niet-destructieve, optische detectie van kankerverwekkende stoffen, wat bijdraagt ​​aan een grotere voedselveiligheid voor ons allemaal.

 



“Deze Student Innovation Award is voor mij een belangrijke erkenning van mijn onderzoek,” reageert Lien Smeeters op haar prijs. “Deze prijs duidt ook het belang aan van toegepast wetenschappelijk onderzoek in industriële toepassingen. Verder wil ik ook B-PHOT en Tomra Sorting NV bedanken om me de kansen te geven om aan dit boeiend onderzoek te werken, en voor de effectieve integratie van de technologieën die ik heb ontwikkeld voor vooruitstrevende optische sorteerapparatuur.”



 

B-PHOT, de onderzoeksgroep voor fotonica aan de Vrije Universiteit Brussel, is zeer enthousiast over de Student Innovation Award die werd uitgereikt. Dit jaar wordt de prijs voor de 8e maal toegekend, en is Lien Smeesters reeds de derde onderzoeker bij B-PHOT die onderscheiden wordt met deze Europese prijs voor innovatie.

 

In 2010 viel de eer te beurt aan Prof. Nathalie Vermeulen voor haar onderzoek naar grafeen gebaseerde lichtbronnen. Vandaag varieert haar onderzoek van lineaire optica en biosensoren tot geïntegreerde diamant gebaseerde fotonica en midden-infrarood vaste stof lasers.

 

Ook Prof. Thomas Geernaert kreeg de prijs toegekend in 2012 voor zijn onderzoek op het gebied van micro-optische vezelsensoren die gebruikt worden voor drukmeting bij olie- en gasexploratie, voor smart monitoring van machines en bouwconstructies, en voor kunstmatige raakgevoelige robot skins.

 

Photonics21, het Europese Technologie Platform dat industrie en onderzoek in fotonica samenbrengt, beloont studenten die een belangrijke bijdrage leveren in Fotonica Onderzoek & Innovatie voor industriële toepassingen.

 

Deze prijs erkent duidelijk de uitstekende ingenieursvaardigheden van onze studenten van de Europese Master in Fotonica. Zij tonen aan dat ze vernieuwende oplossingen kunnen ontwikkelen, met een duurzame impact op zowel industrie als op de samenleving,” besluit professor Hugo Thienpont, directeur van B-PHOT Brussels Photonics aan de Vrije Universiteit Brussel.