De opnames werden gemaakt tijdens een undercoveroperatie van een dierenverzorgster in opdracht van Gaia. Zij werkte 3 maanden bij het animalarium en maakte opnames met verborgen camera van de proefdieren. Ook nam zij gesprekken op met verschillende medewerkers.
 
De bevoegde Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets heeft haar inspectiediensten gelast met een diepgaand onderzoek naar het functioneren van het dierenverblijf. De VUB zal hieraan haar volledige medewerking verlenen.
 
De universiteit wijst erop dat de noodzaak van het inzetten van proefdieren voor het onderzoek naar levensbedreigende aandoeningen, zoals kanker, diabetes of de ziekte van Parkinson, op zich niet ter discussie wordt gesteld, noch door Gaia, noch door de bevoegde staatssecretaris. “Maar de proeven gebeuren steevast onder toezicht van een dierenarts, een ethische commissie en een cel dierenwelzijn,” stipt vicerector Onderzoek Karin Vanderkerken aan.
 
Bovendien engageert de VUB zich om te blijven investeren in baanbrekend onderzoek naar valabele alternatieve methoden. De universiteit speelt hierin immers een voortrekkersrol en zet al jaren in op onderzoek naar alternatieven voor dierproeven, zoals in vitro-methoden met stamcellen. 
 
De universiteit benadrukt ook dat er investeringen op stapel staan voor een nieuwe onderzoeksinfrastructuur met de modernste technieken. “Hierbij besteden we veel zorg aan zowel de huisvesting als het algemeen welzijn van de proefdieren”, zegt vicerector Vanderkerken.