U bent hier

Foto: Radio1

Hij heeft een rijkgevulde carrière erop zitten bij ruimtevaartorganisatie NASA, is een internationale ondernemer, en professor op de VUB en UCLA in Los Angeles. We hebben het over niemand minder dan Clement Hiel. Eerder dit jaar werd hij in de Verenigde Staten bekroond met een Ronald Tibbetts Award, de hoogte onderscheiding voor innovatie. Professor Hiel vertelt aan Radio 1 dat studeren aan de universiteit bij hem thuis helemaal niet vanzelfsprekend was en zijn eerste kennis vergaarde op de vakschool. Daar merkte hij al snel op dat talent en opleiding hand in hand gaan en dat hier meer op ingespeeld moet worden.

 

Professor Hiel leidt niet alleen ingenieurs op, maar in Los Angeles doceert hij ook het vak ‘Engineering for Future Presidents’ aan de faculteit politieke wetenschappen. Volgens hem moeten toekomstige leiders kunnen nadenken als ingenieurs en handelen volgens hun mentaliteit. Zij denken namelijk rationeel, doelgrericht en pakken meteen de essentie aan. De toekomst spreekt de professor dus duidelijk aan.

 

Hij benadrukt dat jongeren gestimuleerd moeten worden door hun talenten te onwikkelen in hun opleiding. “Dat is een manier om jongeren niet te ontmoedigen. Jongeren die talent hebben, ook in vakrichtingen, mogen niet afhaken omdat ze hele dagen dingen te horen krijgen die hen niet interesseren”, zegt hij aan Radio 1.

 

Lees hier zijn volledig verhaal en zijn visie over de toekomst.