U bent hier

Het zijn hoogtijdagen voor het studentenrestaurant op de VUB-campus in Etterbeek. Op vrijdag 24 maart mocht het koning Filip verwelkomen, en op woensdag 29 maart werd het beloond met een GOOD FOOD-label. Dat duurzaamheidslabel wordt uitgereikt door de regering van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, dat daarmee de Vrije Universiteit Brussel beloont voor haar voortdurende inspanningen rond duurzame voeding. Het label werd aan de VUB overhandigd door Brussels minister van Leefmilieu Frémault. 

 

Het studentenrestaurant van de VUB dong samen met 21 Brusselse grootkeukens mee voor het bekomen van een GOOD FOOD-label. Slechts acht kandidaten behaalden het label. De VUB was een van de twee keukens met de hoogste score en behaalde twee van het maximale aantal van drie vorken. Om één vork te behalen moet voldaan zijn aan alle verplichte criteria vermeld in het kandidaatsdossier. Om twee of drie vorken te behalen, is een minimale score inzake de optionele criteria nodig.

 

De jury prees het strakke bestel- en opvolgsysteem van de VUB om voedselverspilling tegen te gaan. De minister was verder onder de indruk van het dagelijkse vegan-aanbod, uniek in een Brusselse grootkeuken. Rob Renaerts, auditor in dit certificatieproces, vulde aan dat een vegan-aanbod de meest effectieve milieumaatregel is die een grootkeuken kan nemen.

De duurzaamheidspolitiek van het VUB Resto in een oogopslag (klik op het beeld voor een betere weergave)

Met de uitreiking van het GOOD FOOD-label wil de Brusselse overheid keukens belonen die veel aandacht besteden aan een lekkere, gevarieerde en gezonde voeding die lokaal geproduceerd wordt met aandacht voor milieu, dierenwelzijn en goede arbeidsomstandigheden van op het veld tot in het bord. Het is de bedoeling goede voorbeelden in een bredere Brusselse Good Food-strategie bekend te maken. Geen overbodige luxe, want voeding maakt 25% uit van de Brusselse koolstofvoetafdruk. Kantines zoals het VUB-restaurant kunnen dat flink reduceren: jaarlijks worden immers niet minder dan 73 miljoen maaltijden geserveerd in de 2500 Brusselse kantines!