U bent hier

Deze week schiet VUB LOOPT uit de startblokken. Met die campagne wil de VUB zoveel mogelijk leden van haar hele community aan het lopen krijgen. Lopen is immers gezond, dat is algemeen geweten. Maar de doelstelling van VUB LOOPT reikt verder. De campagne wil ook geld inzamelen voor het VUB-UZ Paul De Knop Fonds voor immunotherapie. De instrumenten die ze daarvoor inzet: een heel nieuw participatieplatform, een team van enthousiaste loopambassadeurs, de mogelijkheid om campagnes te steunen en om zelf acties op te zetten.

 

De drijvende krachten achter VUB LOOPT zijn VUB Foundation en de afdeling Sport en Beweging. Maar de campagne kadert ook in de viering van 50 jaar VUB. “Aan de VUB is er een grote loopgemeenschap,” zegt Dirk Van de Wiele, hoofd van de afdeling Sport en Beweging. “Die kwam vroeger tijdens de 20 km door Brussel vaak als blok naar buiten. De laatste tijd is dat wat verwaterd. Het zou leuk zijn mochten we voor de 50ste verjaardag van onze universiteit opnieuw goed zichtbaar meelopen in de stadsloop. Beeld je eens in dat de VUB met 500 lopers aan de volgende 20 km door Brussel deelneemt, allemaal herkenbaar aan hun VUB LOOPT-shirt. Dat zou toch een fantastisch zicht zijn?”

 

Groepsloopsessies 
Van de Wiele geeft toe dat die ambitie hoog gegrepen is. Bovendien richt VUB LOOPT zich tot iedereen van de VUB-gemeenschap, niet enkel tot overtuigde of getrainde lopers. Maar wie de uitdaging wil aangaan, kan zich op de site wél inschrijven voor twee lesreeksen die verantwoord opbouwen naar deelname aan de 20 km door Brussel. Die groepsloopsessies worden gegeven door VUB-alumni én ervaren loopcoaches Jochen Tourlousse en Koen Van Malderen.

 

De twee lesreeksen maken deel uit van de campagnes waarmee VUB LOOPT geld wil inzamelen voor het Paul De Knop Fonds. Zo loopt er ook een campagne waarbij je een solidaire joggingskaart kunt kopen; van de aankoopprijs gaat dan telkens 1 euro naar het Paul De Knop Fonds. Een andere campagne bestaat uit het aanbieden van een speciaal UV-werend VUB LOOPT-shirt. Ook hierbij gaat een deel van de aankoopprijs naar het Paul De Knop Fonds.

Loopambassadeur Inge Van Molle

Loopambassadeur Kim De Nooijer

Loopambassadeur Luc Hens

Loopambassadeur Mats Walschaers

Loopambassadeur Nic Van Craen

‘Campagnes kunnen door iedereen gestart worden,’ zegt Erkut Gultekin van VUB Foundation. ‘Het zou leuk zijn, mocht bijvoorbeeld elke afdeling van de VUB er één starten. Daar zijn vast en zeker heel wat ideeën te rapen, net als bij faculteiten of onderzoeksgroepen.”

 

Eén zo’n idee heeft alvast BLITS, het Brussels Laboratorium voor Inspanning en Sport. Het lab biedt sportmedisch advies en onderzoek in het kader van verantwoord sporten aan. Via hun campagne op VUB LOOPT kan elkeen die wilt (beginnen) lopen aan de hand van een sportmedisch onderzoek en een inspanningstest wetenschappelijk onderbouwde trainingsrichtlijnen op maat krijgen.

 

Loopambassadeurs
Een andere manier waarmee VUB LOOPT de universitaire community aan het lopen wil krijgen, is met loopambassadeurs. Daarvan hebben er zich al vijf aangemeld: Inge Van Molle, Luc Hens, Mats Walschaers, Kim de Nooijer en Nic Van Craen. Allemaal zijn ze werkzaam aan de VUB of UZ, allemaal dragen ze de VUB een warm hart toe, en allemaal zijn ze fervente lopers. Ze verbinden zich in het kader van VUB LOOPT tot verschillende acties, en hopen dat supporters hen steunen om hun doel te bereiken. Bij wijze van voorbeeld: Inge Van Molle wil voor de duur van VUB LOOPT elke week gemiddeld 50 km lopen, en hoopt dat mensen voor elke km dat ze loopt 10 cent veil heeft – die dan uiteraard naar het Paul De Knop Fonds voor immunotherapie gaat.

 

Overigens kan iedereen die wil een actie opzetten voor VUB LOOPT. Ook hier zijn de mogelijkheden legio. Misschien stel je je als doel mee te doen aan een city run in de hoofdstad van je provincie, bijvoorbeeld. Dan kun je je laten steunen in je voorbereiding, bijvoorbeeld. “Er zijn tientallen ideeën te bedenken,” zegt Dirk Van de Wiele. “Maar zelfs als de inspiratie wat ontbreekt, is er geen probleem. Heel regelmatig zullen er tips en voorbeelden van acties worden gepost op VUB LOOPT. En natuurlijk kun je ook altijd een actie sponsoren, zelfs al loop je niet mee met VUB LOOPT.”

 

Doe mee aan VUB LOOPT! 

  • Een campagne en participatieplatform om lopen te promoten bij de hele VUB community  
  • Opgestart in het kader van 50 jaar VUB 
  • Ten voordele van het VUB-UZ Paul De Knop Fonds voor immunotherapie 
  • Van nu tot de dag van de 20 km door Brussel, zondag 31 mei 2020