U bent hier

Afgelopen dagen werd een schokgolf van ongeloof en verontwaardiging opgetekend op heel wat sociale media. Bart De Pauw, tot voor kort kind aan huis bij de VRT en tevens een enorm geliefd mediafiguur, wordt na dertig jaar bij de publieke omroep ontslagen wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’. In een mum van tijd ontstaat een groots publiek debat waarin iedereen een uitgesproken mening heeft en deze op elkaar afvuren. Het is opvallend dat de meerderheid van de opinie openlijk steun betuigt aan Bart De Pauw. “Een tv-figuur heeft nu eenmaal meer krediet”, dat zegt socioloog en VUB-professor Ignace Glorieux aan Het Laatste Nieuws

 

Veel mensen kunnen niet geloven dat de tv-figuur in kwestie in staat is om dat soort gedrag te vertonen. “Vlaanderen kent De Pauw immers dertig jaar als entertainer. We vinden hem leuk, we vinden hem sympathiek. Hij is als het ware onze vriend. Ze voelen zich een beetje verbonden met De Pauw”, stelt Ignance vast. Omdat de VRT niet met snoeiharde bewijzen zit te zwaaien, uit respect voor de slachtoffers, geeft Vlaanderen De Pauw het voordeel van de twijfel. “En die twijfel speelt een grote rol”, vult Glorieux nog aan.

 

Het publiek zit duidelijk verveeld met de situatie: “Het creëert in het geval van Bart De Pauw een wel erg ongemakkelijke situatie”. Maar wat als De Pauw een politicus was geweest? Ook daar heeft professor Glorieux een antwoord op.

 

Lees meer op hln.be.

 

Lees ook:
VUB Today: ‘Seksisme en racisme gaan hand in hand’