Sinds kort heeft de VUB op haar Etterbeekse campus een veldloopparcours. Het initiatief kadert binnen VUB Loopt. “Met VUB Loopt willen we op een sportieve manier een community creëren, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van onze universiteit,” zegt afdelingshoofd Sport en Beweging Dirk Van De Wiele. Bedoeling is minder getrainde lopers meer aan het lopen te krijgen. Maar hoe begin je daaraan en waarop moet je dan letten? We vroegen het Luc Hens en Kim de Nooijer, twee van de vijf ambassadeurs van VUB Loopt.

Tekst Geert Goessaert / Foto Thierry Geenen

“Lopen is een goede manier om het hoofd leeg te maken,” zegt Luc Hens. De professor economie en statistiek is een fervente loper, die elke week gemiddeld zo’n 45 km afwerkt. Hij loopt ook al sinds zijn kindertijd, met een onderbreking tijdens zijn studentenjaren. “Ik vrees dat lopen in zekere mate verslavend werkt,” geeft hij toe. Ziehier zijn tips om te beginnen met lopen en dat ook te blijven doen:

  • 1) Begin rustig. Een goede start is te beginnen met een paar minuten traag te lopen, afgewisseld met een paar minuten te stappen. Dat een paar keer herhalen per sessie, en je bent vertrokken.

     
  • 2) Snelheid heeft geen belang. Wat telt is de afstand die je per sessie loopt. Als je eenmaal vijf kilometer kunt lopen, kan je indien gewenst opbouwen naar een langere afstand.

     
  • 3) Lopen kun je doen in groep, met een vriend of vriendin, of alleen. Een informele loopgroep die bijvoorbeeld elke zondagochtend op een vast uur afspreekt is een goede manier om wat extra motivatie te creĂ«ren. Heel wat atletiekclubs hebben ook een loopgroep met begeleiding. Maar als je liever alleen loopt, dan is dat uiteraard geen probleem. Zelf ben ik bijvoorbeeld een alleenloper.

Kim de Nooijer is als onderzoeker verbonden aan de VUB-UGent onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. Zij loopt al een zestal jaar. “Daarvoor was ik een fanatiek tennisspeelster, maar zo rond mijn twintigste begon ik er minder plezier in te krijgen. Toen heb ik een paar rondjes meegelopen met mijn vader en broer. Sindsdien is het hek van de dam en loop ik gemiddeld vier à vijf keer per week.”

Zowel Kim de Nooijer als Luc Hens zijn ondertussen verslingerd aan het lopen. Maar wat halen ze eruit? “Ik heb me alvast nooit slechter gevoeld na het lopen dan ervoor,” zegt Kim. “Ik voel me er fysiek goed bij, maar nog belangrijker is het plezier dat het lopen mij geeft.” Luc Hens: “Dankzij het lopen heb ik een prima conditie en geen overgewicht. En zelfs al zie ik soms af, de hete douche achteraf én het gevoel een volgehouden inspanning te hebben verricht geeft me een heel wat voldoening.”

VUB Loopt heeft een website: vub.be/vubloopt. Wie wil beginnen lopen, de loopambassadeurs sponsoren of zelf een actie opzetten om geld in te zamelen voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor immunotherapie vindt er alle info.