U bent hier

Ademruimte. VUB-bootcamp over luchtkwaliteit in Brussel

Onbepaald
Intro: 

De VUB zet sterk in op onderzoek naar luchtkwaliteit. Verschillende burgerinitiatieven mobiliseren zich tegelijkertijd, en met succes, voor schone lucht in de stad. Om de multidisciplinaire kruisbestuiving tussen onderzoekers en burgerinitiatieven te stimuleren, organiseren we op 19 september een bootcamp over luchtkwaliteit in Brussel. Wat weten we over de lucht die we inademen? Hoe kunnen burgerinitiatieven en wetenschappelijk onderzoek elkaar versterken? En wat is de impact op beleidsniveau?

Title: 
Ademruimte. VUB-bootcamp over luchtkwaliteit in Brussel
Date: 
woensdag, september 19, 2018 - 12:30

Brussels Boksgala

Onbepaald
Intro: 

Onder het mom van controles door de sociale zekerheid worden sportclubs in Brussel en elders in België bestookt met invallen door de federale politie, meer nog dan sociaal-culturele organisaties. Nochtans zijn het precies die clubs die beleidsmakers omschrijven als constructieve en cultuuroverschrijdende omgevingen waar andere instellingen slechts van kunnen dromen.

Body: 

 

Daarom installeren Crosstalks en BOZAR in de marge van ‘BOZAR Occupied – 50 Years of Cultural Protest’ een heuse boksring in de Hortahal. Zo zetten ze de deuren van een van de meest gerenommeerde kunstinstellingen van België wagenwijd open voor de Brussels Boxing Academy en andere boksverenigingen, en heten ze boksers van alle leeftijden, geslachten, klassen en achtergronden van harte welkom.

 

Joseph Beuys bond voor het eerst de bokshandschoenen aan in 1972 voor zijn werk Boxkampf für die direkte Demokratie. Ook curator Jan Hoet stond bekend om zijn artistieke uppercuts, was een fervent boksliefhebber en stond als tiener zelf ooit in de ring. Een boksring in de Hortahal is dus niet zo’n gek idee. Meer nog, het voelt zelfs aan als thuiskomen.

 

Programma
17:00 : weging recreanten
18:00 – 20 00 : recreantenwedstrijden (11)
19:30 : weging wedstrijdboksers
20:00 – 20:30 : pauze 
20:30 : begin wedstrijden wedstrijdboksers (6)
21:30 : ramadanmaaltijd Iftar
22:00 – 23:00 : vervolg wedstrijden

Title: 
Brussels Boksgala
Date: 
zaterdag, juni 2, 2018 - 17:00

Krakerscollectief bezet BOZAR

Onbepaald
Intro: 

Op 31 oktober 2018 worden de 65 krakers van de leefgemeenschap in eigen bestuur van Koningsstraat 123 te 1000 Brussel na 11 jaar uit hun woning verdreven. In het licht van de nieuwe, maar omstreden antikrakerswet, de populariteit van tijdelijke bezetting – op voorwaarde dat die artistiek bedoeld is – en de grote afbraak- en bouwwerken die Brussel de komende jaren een nieuw gezicht moeten geven, lanceerde de vzw Woningen 123 Logements asbl de campagne SOLD OUT. Daarmee willen de leden op zoek gaan naar een nieuw pand, en huisvesting op de agenda zetten. Deze namiddag nodigen ze een aantal toonaangevende Brusselse vastgoedactoren uit voor een gesprek en proberen ze over een akkoord te onderhandelen met topexperts.

Body: 

 

Een samenwerking tussen krakerscollektief Woningen123Logements, Anna Rispoli and Crosstalks (VUB).

 

15.00-17.00 u.: Volksvergadering

 

17.00-18.00 u.: Verrassingsact in de fontein van de Ravensteingalerij

 

22.30-23.00 u.: Mars naar de Koningsstraat
Het gezelschap trekt triomfantelijk naar huis om er het goede nieuws over hun nieuwe thuis te verkondigen!

 

23.00 u. tot in de vroege uurtjes: Steunparty
Niet meer, niet minder: een feest om de mensen een duwtje in de rug te geven die zich uit de naad hebben gewerkt om de Bokal Royal te herstellen, onderhouden en op te frissen. Elf jaar lang hebben zij er the place to be van gemaakt!

Title: 
Krakerscollectief bezet BOZAR
Date: 
zaterdag, juni 2, 2018 - 15:00

Join us at the Belgian Pride 2018

Onbepaald
Intro: 

VUB en ULB zijn altijd actieve voorvechters geweest van gelijke rechten voor holebi’s en transgenders, nog lang voor de wetgever dit mogelijk maakte. Het is duidelijk dat er een grote weg is afgelegd. Maar dat betekent niet dat de strijd gestreden is. Ook in onze hyperdiverse open eenentwintigste-eeuwse stedelijke samenleving worden LGTBQI+ personen nog steeds gestigmatiseerd, uitgesloten, verbaal en zelfs fysiek aangevallen. Door op zaterdag 19 mei actief deel te nemen in de parade van de Belgian Pride deel te nemen wil de VUB-gemeenschap alle vormen van diversiteit omarmen. Elke mens is uniek en elk individu verdient evenveel respect, ongeacht zijn of haar afkomst, gender of seksuele geaardheid. Diversiteit is niet het probleem, maar net de remedie tegen verstarring, navelstaarderij en stilstand. Diversiteit is een feest!

Title: 
Join us at the Belgian Pride 2018
Date: 
zaterdag, mei 19, 2018 -
12:00 tot 18:00

Replacing animals in science - impossible or inevitable ?

Onbepaald
Intro: 

INAUGURAL FRANCQUI LECTURE 2017-2018
To date, the greatest efforts in 3R-alternatives have focused heavily on regulatory toxicity, a field in which great progress has been made, supporting a shift towards more humane animal experimentation strategies. However, alternative methods in basic and applied research, has so far received much less attention, with a heavy reliance on animal experimentation still the norm.

Title: 
Replacing animals in science - impossible or inevitable ?
Date: 
dinsdag, februari 27, 2018 - 15:30

Wetenschapskamp: Van aap tot robot

Onbepaald
Intro: 

Zijn apen onze verre familieleden en hebben we dezelfde apenstreken? Heb je al eens een echte mummie van dichtbij gezien? Wil je weten hoe een robot werkt? Reis dan met JCW mee en ontdek de veranderingen doorheen de geschiedenis. In het Museum voor Natuurwetenschappen teleporteer je jezelf naar de wereld van onze vroegste voorouders, waar je je verre familie leert kennen. Je gaat ook op visite bij echte mummies uit het oude Egypte en Zuid-Amerika en je reist de 18de-eeuwse ontdekkingsreizigers achterna naar de reuzenbeelden op Paaseiland.

Title: 
Wetenschapskamp: Van aap tot robot
Date: 
zondag, juli 1, 2018 - 09:00 tot vrijdag, juli 6, 2018 - 17:00

WEEK VAN DE ETHIEK: Grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit

Onbepaald
Intro: 

Grensoverschrijdend gedrag is de laatste weken erg in het nieuws. Het begon met de machtige Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, over de spontane #metoo-campagne, tot bij Bart De Pauw die in opspraak kwam. Ook op onze campussen leeft het debat over seksisme. Maar waarover hebben we het nu eigenlijk?

Title: 
WEEK VAN DE ETHIEK: Grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit
Date: 
dinsdag, december 5, 2017 - 09:30

Pagina's

Abonneren op VUB Today RSS