U bent hier

De 29 nieuwe VUB Fellows op het balkon van het stadhuis van Brussel

Op de Fellowship Ceremony donderdag 22 juni heeft de Vrije Universiteit Brussel de namen van 29 nieuwe Fellows bekendgemaakt. Het gaat om topmensen uit het bedrijfsleven, overheid of maatschappelijke organisaties. Daaronder zitten bijvoorbeeld astronaut Frank De Winne, serieel sociaal ondernemer Sihame El Kaouakibi, minister Sven Gatz, Europarlementariër Lieve Wierinck, naast vele andere vooraanstaande personen. 

 

Voor rector Caroline Pauwels belichaamt het fellowship de taak van een universiteit. “Een universiteit is vandaag een draaischijf voor technologische en maatschappelijke vernieuwing die samen mét anderen tot stand komt. Met toekomstgerichte ondernemers, met bevlogen mensen uit het middenveld, of uit de culturele sector, of van de overheid, kortom met iedereen die de uitwisseling van kennis, van ervaring en van ideeën als de voorwaarde voor echte vooruitgang ziet.”

5 jaar VUB Fellows

Academia Meets Society, of 5 jaar VUB Fellows in retrospectief

Fellows zijn sterke figuren die in de wereld buiten de universiteit hun sporen hebben verdiend. Deze rolmodellen zijn actief in de industrie en het bedrijfsleven, in de wereld van politiek en beleid, bij toonaangevende organisaties en instellingen. Ze engageren zich om hun ervaring en kennis drie jaar lang te delen met de VUB en haar faculteiten. De leuze “Academia meets Society” is het uitgangspunt van de Fellows bij de VUB. De Fellows vormen een brug tussen de academie en de samenleving.

 

Getuigenissen van enkele nieuwe Fellows. 
Serieel sociaal ondernemer Sihame El Kaouakibi:  “De titel Fellow van VUB is een mooie erkenning van sociaal ondernemerschap uit de academische wereld. Ze erkent dat we als samenleving betrokken moeten zijn bij alle actoren in het ontwikkelen van perspectieven, sociale en economische muren afbreken en in nieuwe generaties investeren.”

 

Astronaut en tegenwoordig hoofd van European Astronaut Centre Department HRE-A Frank De Winne: “Universiteiten zullen een steeds grotere rol gaan spelen in het vormgeven van de toekomst van de maatschappij”

 

Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz: “Hoe meer een universiteit voor de samenleving openstaat, hoe gemakkelijker het is om organische samenwerkingen te creëren en in stand te houden.”

 

Europarlementariër Lieve Wierinck: “Ik ben ervan overtuigd dat onze maatschappij meer dan ooit behoefte heeft aan onbevooroordeelde, vrije denkende professionals.” 

VUB-studente Aurélie Boffé brengt de Gotische Zaal
in vervoering met haar indrukwekkende stem 

Sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi
roept op om veel meer te investeren in onderwijs

Universitair Fellowship Coördinator Hugo Thienpont
maakt positieve balans op van vijf jaar VUB Fellowship

De namen van alle 29 nieuwe VUB Fellows: 
Yves Goldstein - Nic Van der Marliere - Marc De Groote - Muzaffer Güler - Ali Mohammadi - Michael Peeters - Chantal Cooreman - Sven Gatz - Jacky Goris - Patrick Van Kerckhove - Michel De Gols - Erik Derycke - Chris Reniers - Veronique Feipel - Ghislain Decadt - Frank De Winne - Frank Vandendriessche - André Céron - Tamara De Bruecker - Ann Peuteman - Frank Van Massenhove - Vincent Verouden - Lutgarde Buydens - Paul Callewaert - Pim Drinkenburg - Karine Moykens - Bilal Benyaich - Sihame El Kaouakibi - Lieve Wierinck.