De inspirerende studiedag heef als doel het publiek kennis te laten maken met vechtsport als pedagogisch instrument.  Vechtsport kan namelijk in verschillende contexten gebruikt worden voor het begeleiden van jongeren.
 
Positieve jeugdontwikkeling
Sportverenigingen en -aanbieders maken vaak deel uit van het informele netwerk van jongeren. Samenwerken met de sportsector biedt daardoor nieuwe mogelijkheden voor de jeugdzorg. Onderzoek toont dat sportdeelname kan bijdragen tot een positieve ontwikkeling van jongeren. Gelijkaardige projecten en ervaringen in Nederland werden alvast positief onthaald.
Het doelbewust aanwenden van sport voor bredere maatschappelijke doelstellingen, staat nog in zijn kinderschoenen.  Hoewel  we in het buitenland zien dat vechtsport als pedagogisch instrument ingezet wordt bij het werken met jongeren, blijven gelijkaardige projecten in Vlaanderen eerder schaars. Deze dag wil alvast een aanzet geven tot inspiratie en kennisontwikkeling rondom dit thema.
De organiserende partners zijn: Vrije Universiteit Brussel, Jongerenwelzijn, De Uitdaging en Risicovechtsportplatform.
 
Voor wie?
Jeugdhulpverleners, jeugd(welzijns)werkers, buurtsportwerkers, medewerkers van lokale vrijetijdsdiensten (jeugddienst, sportdienst, preventiedienst …), (vecht)sportaanbieders, leerkrachten en leerlingbegeleiders, onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden.
 
Inschrijving
Inschrijven voor de inspiratie- en studiedag ‘Vechtsport & Jeugdhulp’ kan tot uiterlijk vrijdag 15 april 2016 via deze link.
 
Programma
 
9u00 Onthaal en inschrijvingen
 
9u30 Verwelkoming Door Stefaan Van Mulders, administrateur-generaal Jongerenwelzijn
 
9u45 Inleiding van de dag. Door Rein Haudenhuyse (Sport & Society, Vrije Universiteit Brussel)
 
10u00 Praktijk aan het woord: het concept ‘Slagkracht’ en de rol van vechtsport. Door Roel Vandewal (De Uitdaging, Genk)
 
10u45 PAUZE
 
11u00 Praktijk aan het woord: getuigenis over Sport-Zorgtrajecten in Nederland. Door Nicole van den Dries, voert het project ‘Budo in het Bijzonder’ uit en maakt daarbij gebruik van de interventie Sport Zorgt.
 
11u45 Sofa-interview over ‘Slagkracht op De Markt’, het boks-project in gemeenschapsinstelling De Kempen. Met Abdel Wahhabi (De Uitdaging, Genk), Magda Massoels (gemeenschapsinstelling De Kempen, Mol) en Els Dom (Risicovechtsportplatform – VSF).
 
12u30 LUNCH
 
13u20 Inleiding en toelichting bij de resultaten van het onderzoeksopzet ‘Slagkracht op De Markt’. Door: Rein Haudenhuyse (Sport & Society, Vrije Universiteit Brussel)
 
13u40 Impact van het boks-aanbod: een eerste verkenning van de kwantitatieve meting. Door: drs. Zeno Nols (Vrije Universiteit Brussel)
 
14u10 Dagboek van een jonge onderzoeker met beide voeten in de boksring. Door: Ibrahim Emsallak (Vrije Universiteit Brussel)
 
14u30 PAUZE
 
14u45 Impact van het boksaanbod: bespreking van de resultaten uit het kwalitatief onderzoek en de algemene conclusies van het onderzoek. Door: Rein Haudenhuyse (Sport & Society, Vrije Universiteit Brussel)
 
15u10 Paneldebat over het inzetten van vechtsporten in de context van jeugdhulp: bieden van nieuwe mogelijkheden of zoeken naar problemen? Panelleden: Karel De Vos (Cidar), Tom Flachet (Brussels Boxing Academy), Abdel Wahhabi (De Uitdaging-Genk), Pieter Smets (Demos), Nicole van den Dries (Sport Zorgt), Rens Hellinx (Pieter Simenon) Moderator: prof. Marc Theeboom (Vrije Universiteit Brussel)
 
16u00 EINDE