Mogelijk is de trend van het massablokken wel een behoefte geworden voor deze generatie studenten. In tijden van sociale media en smartphones zijn de kansen op afleiding en de verleiding tot leukere bezigheden zeer nabij. “Uit het studeren in groep halen studenten steun en structuur. Maar ook vakinhoudelijk is er een meerwaarde”, aldus Christa Huijgens van het StudieBegeleidingsCentrum.
 
“Wij hebben in onze studeerruimtes de sterke groei van het massablokken met onze eigen ogen kunnen vaststellen. Ook in de wetenschappelijke literatuur is er recent veel geschreven”, vertelt Christa. Als coördinerende kracht achter het massablokken heeft ze de afgelopen jaren verschillende VUB-diensten rond de tafel gebracht. Dit gebeurde steeds in nauw overleg met de studentenraad, die het massablokken als een zeer concrete behoefte van de studenten naar voren schoof.
 

Samen de online verleiding weerstaan

“Het samenzijn tijdens de examens lijkt de studieresultaten positief te beïnvloeden. De steun en structuur hebben een duidelijke, positieve impact op de motivatie en de sociale controle van de publieke ruimte helpt tegen de bekoring van de digitale media.” Het sociale contact tussen studenten werkt ook als inhoudelijke uitdieping van de studiematerie. “Door het contact in de studeerruimtes leren studenten van elkaar. Ze zien hoe andere studenten de stof aanpakken, kunnen onmiddellijk vragen stellen. De vakinhoudelijke gesprekken leiden tot nieuwe inzichten en dragen bij tot de uitdieping van de materie.”
 

iedereen massablokker?

Massablokken werkt niet voor elke student. Sommige studenten verkiezen nog steeds de eigen vertrouwde omgeving of de afzondering. “In het leven is er geen eenduidige remedie voor alles en iedereen”, besluit studiebegeleider Christa filosofisch. “Als student komt het erop aan om je eigen studiemethode te ontwikkelen en te verbeteren.”
 
Alle praktische info over de studeerruimtes vind je de komende examenperiode naar goede gewoonte weer op MY.VUB.