Pokémon Go is een applicatie voor smartphones die gebaseerd is op het Nintendo Game Boy-spel Pokémon van 1995. Het spel gebruikt de camera en het gps-systeem van de smartphone om de speler naar verschillende locaties in de buurt de leiden om op jacht te gaan naar pokémon. De diertjes verschijnen dan door middel van de camera als een extra layer op de werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld op ons bureau:

Augmented Reality
De technologie achter het spel heet augmented reality (AR). De werkelijkheid met een virtueel extraatje. ‘AR is niet te verwarren met virtual reality (VR)’, zegt Peter Schelkens, Professor bij het departement Elektronica en Informatica aan de VUB en onderzoeksdirecteur bij iMinds.
 
‘Bij VR word je volledig ondergedompeld in een virtuele wereld of virtueel op een andere locatie. Je wordt dus volledig losgekoppeld van de echte wereld. Bij AR wordt de virtuele wereld gemixt met de echte wereld. De omgeving wordt geïnterpreteerd met behulp van algoritmes, de beelden worden geanalyseerd en er worden dan synthetische elementen aan toegevoegd, zoals de pokémon.’
 
AR nu en in de toekomst
Augmented reality maakt vooral zijn intrede in de industriële wereld. Zo werkt Schelkens bijvoorbeeld samen met chemiebedrijf Evonik om AR in te schakelen voor het onderhouden van apparatuur. De technologie kan helpen bij vervangen van onderdelen in machines of het assembleren van toestellen. Ook opleidingen kunnen hiermee vergemakkelijkt worden.

Een recente toepassing van AR is er al een tiental jaar in de medische wereld: zo kan men door middel van infrarood de aders van patiënten laten zien.

Ook gevechtspiloten hebben al jarenlang baat bij AR-technologie, hun loodzware brillen zijn ook voorzien van extra layers.
Schelkens stelt dat de technologie in de toekomst steeds meer gebruikt zal worden en ook nog verder zal evolueren.
 
 

‘De technologie die bij Pokémon Go gebruikt wordt bestaat al jaren.'


Oud nieuws
‘De technologie die bij Pokémon Go gebruikt wordt bestaat al jaren,’ zegt Peter Schelkens, ‘het belangrijkste bij zo’n spel is natuurlijk de storytelling en niet de technologie’. ‘Of de rage lang gaat duren is natuurlijk de vraag’, stelt Schelkens.
 
Voor- en nadelen
Het spel heeft veel minpunten, maar ook een paar positieve aspecten. Veiligheid is een van de nadelen, de spelers zijn soms zo afgeleid dat ze onder een auto lopen of over een klif stappen. Ook zijn er al enkele privacy-klachten van mensen wiens huis een drukbezochte locatie in het spel is. Ten slotte lijdt het werk van sommige werknemers onder de nieuwe hype.
 
Wandelen, joggen en lopen. Pokémon Go zorgt ervoor dat de spelers buitenkomen en vaak enkele kilometers per dag afleggen om vooruit te geraken in het spel. En tegelijkertijd cultuur opsnuiven, omdat veel culturele bezienswaardigheden een rol spelen bij de game. Ook sociaal zijn hoort voor sommigen erbij: om te weten te komen waar je welke pokémon kunt vangen is er interactie tussen elkaar onbekende spelers op straat.
 
Gotta catch ‘em all
Zo goed als alle kunstwerken op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel zijn opgenomen in de game als ‘PokéStops’, waar je bijvoorbeeld Poké Balls kunt bemachtigen. Ga dus gerust een kijkje nemen aan De Denker of de zonnewijzer.