Nog geen maand geleden leek er geen vuiltje aan de lucht. Nu zit nagenoeg iedereen noodgedwongen in zijn kot. De coronacrisis heeft veel weg van een storing in het systeem, en laat zulke glitches nu precies het onderwerp zijn van de eerste virtuele expo van Pilar. The Wilderness Hidden Underneath: het ontdekken meer dan waard, muis- en klikgewijs. Tot en met 30 mei op jouw computer – zolang ook die het niet laat afweten.

 

The Wilderness Hidden Underneath was voorbestemd een van de blikvangers van de ‘Glitch Edition’ te worden. Met dit festival wou PILAR tijdens de maand maart een ode brengen “aan het moment wanneer een systeem ontspoort.” De ploeg van het artistieke laboratorium aan de VUB heeft daarmee alvast de zeitgeist goed gecapteerd: goed een week ver in maart stuurde de VUB, waar PILAR  gevestigd is, alle personeel en studenten naar huis omwille van een glitch die wel eens de grootste van de eenentwintigste eeuw kan blijken. 

Maar elk nadeel hep z’n voordeel, zoals een voetballende filosoof ooit zie. Op amper een week tijd stak de ploeg van PILAR, samen met het bedrijf Spacify, een virtuele versie van The Wilderness Hidden Underneath in elkaar. 

“We vonden het al te jammer dat al de moeite die we in de opbouw van de expo gestoken tevergeefs zou zijn. Het idee om er virtueel mee te gaan, kwam van curator Maarten Vanermen, die tevens onze programmator Beeldende Kunsten is. Omdat we de mensen van Spacify al kenden, is alles heel vlot verlopen. En nu zijn we heel blij met het resultaat."

Terecht, dat laatste. De expo is een plezier om er virtueel in rond te wandelen. Alles werkt heel vloeiend en inzoomen op de tentoongestelde werken stelt geen enkel probleem. Waarmee meteen de vraag zich opdringt waarom de expo niet blijvend te bezichtigen zou zijn.

“We zijn er zelf nog niet helemaal uit,” zegt Gijs Ieven. “Maar we beschouwen het in ieder geval als een heel fijn pilootproject en denken er over na om ook toekomstige corona-vrije expo’s online beschikbaar te maken." In afwachting van het besluit, kun je alvast The Wilderness Hidden Underneath” virtueel bezoeken tot 30 mei. 

The Wilderness Hidden Underneath. 

Virtuele expo over het moment wanneer een systeem ontspoort en afdwaalt van zijn bepaald pad. Nog tot 30 mei hier te bezichtigen