U bent hier

Maaike Faes studeert al drie jaar Toegepaste Taalkunde op de VUB en is co-voorzitter van Basta. Basta is de Nederlandstalige holebi-vereniging in Brussel. Net na de paasvakantie organiseren ze op de VUB ‘De Week tegen Homofobie’, omdat dit nog steeds brandend actueel is. “Op de VUB heb ik nog geen ambetante ervaringen gehad, maar wel in Brussel stad. Daar kan je moeilijk hand in hand lopen met je vriend of vriendin.”

Basta is ongeveer 20 jaar geleden opgericht als vereniging op de VUB, maar sprak ook mensen vanuit andere Nederlandstalige Brusselse scholen aan. Daardoor hebben ze zich in het Rainbow House op de Kolenmarkt gevestigd. Bij de holebi-vereniging is iedereen welkom met of zonder label, maar ze focussen zich voornamelijk op Brusselse Nederlandstalige jongeren tot 30 jaar. Ze organiseren in dat kader verschillende evenementen. “Elke maand organiseren we de ‘second Wednesday’, dat is een baravond rond een thema, waar iedereen welkom is om iets te komen drinken in het Rainbow House.” Verder gaan ze elk jaar naar de Kerstmarkt, naar theatervoorstellingen en het Holebi-filmfestival. “We zijn ook elk jaar aanwezig op de Pride, waar we mee stappen met de VUB en de andere Brusselse holebi-verenigingen,” vertelt Maaike. 

 

Dit jaar organiseren ze de week na de lentevakantie voor het eerst ‘De Week tegen Homofobie’ op de VUB. “We willen onze werking meer toespitsen op de campussen en meer mensen aanspreken, daarom dat we naar het voorbeeld van de ULB ook een week tegen homofobie organiseren in samenwerking met JongSocialisten VUB en Studiekring Vrij Onderzoek,” vertelt ze. Zo wordt er tijdens de week van 16 tot 20 april de film ‘I am Michael’ vertoond, die vertelt over een homoseksuele man die naar een bekeringskamp wordt gestuurd om hetero te worden. “We organiseren ook nog een Roze Quiz, waarbij holebi-thema’s worden aangehaald en er prijzen te winnen zijn. Ook de documentaire ‘Valentine Road’ gaat vertoond worden, die over een jongen gaat die gepest wordt omdat hij homo is. Daarbovenop wordt er een panelgesprek georganiseerd over en met transgenders.”

 

De week draait om sensibilisering omtrent homofobie en holebi’s op de VUB een veilige plaats geven om mee te doen aan activiteiten. “Er worden nog te weinig activiteiten georganiseerd voor de holebi-gemeenschap op de VUB en daar willen we iets aan doen,” vertelt Maaike. De holebi-verenigingen beginnen terug een plaats te krijgen op de VUB. Zo is er paar weken geleden de holebi-kring Spectrum opgericht specifiek voor VUB-studenten. Iedereen is welkom bij Basta en Spectrum om elkaar te leren kennen en samen activiteiten te doen.