U bent hier

Onderwijsspecialiste Els Consuegra is een van de 25 genomineerden voor de titel New Scientist Wetenschapstalent 2017.

De 25 kanshebbers op de titel New Scientist Wetenschapstalent 2017 zijn bekend. De achttien universiteiten uit Nederland en Vlaanderen mochten allemaal drie talenten aandragen. Hieruit heeft de redactie van New Scientist een top 25 samengesteld. Els Consuegra, onderwijsspecialiste, is er één van. Tot en met 5 juni kan je meebepalen of Consuegra met deze prijs aan de haal gaat.

 

Stoute jongens en brave meisjes

Els Consuegra studeerde onderwijskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2015 promoveerde ze met haar onderzoek naar genderdiscriminatie in de klas.

 

Een klas vol stoute jongens en brave meisjes: dat blijkt het stereotype beeld te zijn dat leerkrachten er onbewust op nahouden. Els Consuegra onderzocht de interactie tussen leerkrachten en leerlingen door deze onder andere vast te leggen met video-opnamen. Daaruit bleek dat leerkrachten strenger zijn voor jongens dan voor meisjes. De leerkrachten pikken storend gedrag van meisjes minder vaak op, omdat ze te druk zijn met het in de gaten houden van de jongens. Leerkrachten blijken dus onbewust te discrimineren. Volgens Consuegra komt dit vaker voor dan we denken. Videobeelden helpen erbij om dit in te zien en om voor verbetering te zorgen. Na het zien van de beelden konden de leerkrachten hun gedrag veranderen. Consuegra verwacht dat video-opnamen voor een doorbraak zullen zorgen in het onderwijs.

 

Consuegra is gastprofessor aan de UGent en docent aan de lerarenopleiding van de VUB. Daarnaast is ze ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB. Vorig jaar werd ze nog genomineerd voor de Eos Pipet 2016, een bekroning voor de meest beloftevolle jonge wetenschapper.
 

Stemmen kan tot maandag 5 juni

Tot en met maandag 5 juni kan je stemmen. In deze periode komt ook een vakjury bijeen die de kandidaten scoort op wetenschappelijke impact, maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en mate van popularisatie. Het publieks- en juryoordeel tellen vervolgens elk voor 50 procent mee in de einduitslag.

 

Breng hier je stem uit.

 

Meer over Els Consuegra:

Opinie: Er is nood aan een tweede democartiseringsgolf in hoger onderwijs
Opinie: Allochtone jongeren hebben even betrokken ouders als hun autochtone leeftijdsgenoten
Onderzoek: Omgaan met diversiteit in de klas niet zo eenvoudig
Nominatie: Wint Els Consuegra de EOS Pipet prijs?