U bent hier

Studenten, personeel en anderen kunnen vanaf nu lokaal geteelde voeding bestellen, die wekelijks wordt geleverd.

Om een alternatief te bieden aan de agri-industriële productie, brengt het Green Team vanaf februari 2017 een Buurderij op de campus in Etterbeek. Zo kunnen studenten, personeel en anderen lokaal geteelde voeding bestellen, die dan wekelijks op de VUB-campus in Etterbeek wordt geleverd door de boeren.

 

De laatste decenia is de landbouw in ijltempo geautomatiseerd geraakt en vooral gericht op massaproductie. Veel boeren hebben de lokale landbouw achter zich gelaten en ingeruild voor geïndustrialiseerde productie. Toch is er stilaan een kentering zichtbaar. Of het nu aan klimaatbewustzijn ligt of niet, de vraag naar duurzame voeding is aan een opmars bezig.

 

Duurzaam eten
Het GreenTeam van de VUB biedt een antwoord op deze groeiende vraag met een Buurderij van het Boeren & Buren-netwerk. Via de Buurderij koop je producten (groenten en fruit, brood, vlees, kaas …) rechtstreeks van de boeren. Die korte keten heeft tal van voordelen: de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product doordat tussenschakels verdwijnen, en de producten die je koopt zijn lokaal geteeld of geproduceerd. Goed nieuws, want de ecologische impact van bijvoorbeeld appels uit België zijn natuurlijk vele kleiner dan Pink Ladies uit Australië.
 

Maar niet alleen de boeren hebben baat bij deze samenwerking, ook voor de consument biedt het tal van voordelen: je weet waar je producten vandaan komen, ze zijn dagvers en je kiest voor gezond en duurzaam eten. Wanneer je je bestelling afhaalt, kun je dan ook nog even een praatje te slaan met de boeren die de producten kweekten.
 

Hoe werkt het?
Heel eenvoudig: je schrijft je in op de Buurderij van de VUB. Daar kun je ook al de eerste producenten zien die zullen leveren. Zodra het project aan de nodige 100 inschrijvingen zit om te starten, kun je online bestellen en betalen. Vanaf dan zullen de boeren de bestelde producten op dinsdagavond leveren op VUB, telkens tussen 17u en 18u, op het gelijksvloers van gebouw M. Met al je vragen kan je terecht op dit adres.