Onderzoekers Laurent Chapelle, Bruno Tassignon, Dirk Aerenhouts en Peter Clarys namen de vochtinname van de Belgische nationale jeugddamesploeg (WU19) onder de loep. Tijdens de kwalificatieronde voor het Europees Kampioenschap 2014 in Hongarije werden achttien speelsters het hele tornooi lang gevolgd. De onderzoekers maakten gebruik van regelmatige urinemetingen om de hydratatiestatus te meten, zowel op trainings-, wedstrijd- als op recuperatiedagen. Ook werden de speelsters voor en na elke training en wedstrijd gewogen om de vochtinname en het zweetverlies te bepalen.
 
Niet genoeg water
De hydratatiestatus van de Belgische nationale vrouwenploeg U19 bleek onvoldoende. De resultaten tonen aan dat de vrouwelijke jeugdvoetballers al een te lage vochtinname hebben wanneer ze aan het tornooi beginnen. Tijdens de eerste dagen van het tornooi verslechterde de hydratatiestatus verder nog lichtjes, maar werd ze veel beter na een informatiesessie met de speelsters. De positieve effecten waren echter van korte duur. Bovendien was geen enkele speelster voldoende gehydrateerd op beide recuperatiedagen. In de toekomst is het dus belangrijk dat er genoeg aandacht wordt besteed aan een voldoende vochtinname, zowel voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden.
 
Slechte prestaties
De populariteit van het vrouwenvoetbal is de laatste 15 jaar enorm toegenomen. Ondanks de toename in populariteit en verbeterde omkadering halen vrouwelijke voetballers vaak de energie- en vochtbehoefte, die nodig zijn om optimaal te kunnen presteren, niet. Zo zorgt een onvoldoende vochtinname doorheen de dag voor een daling van de hoeveelheid lichaamswater wat kan leiden tot een lichte staat van uitdroging, waardoor het prestatievermogen afneemt.
 
Om het prestatievermogen op peil te houden, is het dus belangrijk om voldoende vocht in te nemen voor, tijdens en na een fysieke inspanning (zoals een training of wedstrijd). Ook tijdens de rustdagen moet hier voldoende aandacht aan besteed worden. Bij voetballers presenteert zich het risico op dehydratatie zich voornamelijk tijdens een wedstrijd wegens de zeer beperkte drinkmogelijkheden. Tijdens de trainingen is het optimaal houden van de hydratatiestatus gemakkelijker bij het inlassen van voldoende drinkpauzes.