U bent hier

Vandaag is het Brussels Human Robotic Research Center ‘BruBotics’ van de Vrije Universiteit Brussel gelanceerd met een feestelijke opening. BruBotics is een multidisciplinair onderzoekscentrum dat mensvriendelijke toepassingen ontwikkelt op het gebied van robotica. Het gaat onder meer over ondersteunende robots in de gezondheidszorg en machines met kunstmatige intelligentie die maatschappelijke problemen helpen op te lossen.

 

Een tiental jaar geleden waren robots pure sciencefiction, nu worden ze in snel tempo een soms confronterende werkelijkheid. Het is een van de grootste uitdagingen waar we in onze samenleving voor staan. Acht onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben besloten op dit gebied hun krachten te bundelen en het Brussels Human Robotic Research Center ‘BruBotics’ op te richten. BruBotics voert top-notch interdisciplinair onderzoek uit naar menselijke robot-technologie en de mogelijkheid om dit in te zetten voor een betere kwaliteit van het leven en van onze samenleving.

 

 

The new generation of robots will walk among us.
-
Lennert Vierendeels - BruBotics

Launch event

Op 27 april 2016 kwamen meer dan zeventig robotica-onderzoekers samen om met een aantal key-note speakers BruBotics te starten en zich onder te dompelen in de inspirerende wereld van Human Robotics. Ze kregen te zien wat voor impact robots op onze levens hebben.
Professor Dirk Lefeber presenteerde BruBotics aan de Belgische gemeenschap, de industrie en de gezondheidssector. “Door de demografische uitdaging van een ouder wordende bevolking valt het te verwachten dat robots een grotere economische impact zullen hebben dan pc’s!’ Rector Paul De Knop heette iedereen welkom op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. “Gelukkig zullen de nieuwe technologieën die onder andere aan deze universiteit worden ontwikkeld niet alleen dienen voor ons amusement. Technologieën zoals fotonica, robotica, biotech of kunstmatige intelligentie hebben het potentieel om de uitdagingen waar we voor staan om te zetten  in prachtige kansen. Ik ben er trots op om te zeggen dat onze universiteit altijd  een wereldwijd erkende voortrekkersrol daarbij heeft gespeeld en dat zou.”

Daarna sprak Patrick Danau, CEO van Audi Brussel, over samenwerking tussen mens en robot in de productie-industrie. Vervolgens kwam een therapeut van ‘To Walk Again’, van triatleet Marc Herremans, aan het woord over robots die andersvaliden ondersteunen om weer te kunnen lopen. Tenslotte sloot Vicepremier Alexander De Croo af met conclusies die hij trok uit het Wereld Economisch Forum Davos 2016, robotica en artificial intelligence.

 

 

Projecten

Momenteel participeert BruBotic in meer dan dertig nationale en internationale projecten. ClaXon en Mirad zijn daar twee voorbeelden van. Traditionele robots in de industrie werken nu nog in een gesloten afdeling, omdat ze een gevaar kunnen vormen voor de mensen rondom hem. Een nieuwe generatie robots wordt ontwikkeld om in nauwe samenwerking met mensen te kunnen opereren. ClaXon ontwikkelt de nodige kennis en ervaring hiervoor om die interactie en samenwerking te verbeteren, zodat robots echt cobots worden. Het Mirad-project vertegenwoordigt een uniek consortium met experts uit verschillende gebieden om een geïntegreerde methode te ontwikkelen voor intelligente robottoepassingen. Deze methode wordt getest op een exoskeleton die een minder valide ondersteunt.

 

Voor meer informatie: www.brubotics.eu.

Veel interesse voor de lancering van BruBotics.

De cocktailrobot zorgt voor cocktails en animatie.

NAO Robot

Cyberleg prothese

Receptie

Alexander De Croo spreekt over de toekomst van robotica.