U bent hier

Woensdag 28 juni wordt een spannende dag voor de zes Green Impact teams van de VUB. Om 16 uur komen ze immers te weten welk team het meeste punten heeft behaald met zijn acties om onze universiteit duurzamer te maken. De Green Impact teams werden gevormd na een oproep tijdens de eerste Duurzame Dinsdag, die aan de VUB plaatsvond op 22 november. Ze bestaan uit studenten en/of personeelsleden die er zich toe verbonden hebben acties te ondernemen om de universiteit te helpen op haar weg naar meer duurzaamheid. Op de bekendmaking van de resultaten zullen ook twee awards worden uitgereikt: een Student Leadership Award en een Sustainability Hero Award. 

 

Het idee van Green Impact komt overgewaaid uit Groot Brittanië. Het betreft een programma dat duurzaamheid vertaalt in vijftig concrete en uitvoerbare acties. Green Impact werd tien jaar ontwikkeld door de National Union of Students (NUS) en wordt ondertussen succesvol gebruikt door meer dan 300 organisaties.

 

Actieplan voor meer duurzaamheid
Green Impact is nog het best te vergelijken met een uitgebreid actieplan. De weg naar meer duurzaamheid wordt erin opgesplitst in verschillende acties, die in drie groepen zijn onderverdeeld: brons, zilver en goud. Bedoeling is natuurlijk om uiteindelijk goud te halen. Een online werkboek bundelt alle vijftig acties, samen met een handleiding om die uit te voeren. Elke actie die is volbracht, levert punten op en elk Green Impact team kan er zijn score in realtime raadplegen. De acties zijn bewust concreet gehouden, zoals bijvoorbeeld het oplijsten van zowel de positieve als de negatieve impact van een departement op duurzaamheid en het bedenken van tools om de balans te laten doorslaan naar de positieve kant.

 

De VUB Green Impact Teams hebben zich in het begin van het academische jaar met andere woorden ingeschreven in een soort van (amicale) competitie. Er is voor de evaluatie van de acties zelfs een heuse Green Impact auditeur uit Engeland overgekomen: Katie Nepson van NUS. Ze was enthousiast over de inzet van de VUB Green Impact teams. “De meeste universiteiten slagen er in hun eerste jaar niet in om een dergelijk stevige basis te vormen,” zei ze.

 

Bottom-up en top-down
Lycia Van Roy, die tot het GreenTeam behoort dat het initiatief van VUB Green Impact lanceerde, moet niet lang zoeken naar de verklaring. “Het fijne aan Green Impact is dat het een bottom-up en top-down project is, waarbij studenten en personeelsleden elkaar kunnen ontmoeten,” zegt ze. “Die unieke combinatie vind je niet vaak aan de VUB en zorgt er volgens mij ook voor dat je opnieuw op een andere manier naar de hele duurzaamheidskwestie kijkt.” Rebecca Lefevere, duurzaamheidscoördinator aan de VUB en projectleider van Green Impact, kijkt al uit naar volgend jaar: “We mikken voor het volgende academiejaar op een twintigtal deelnemende teams.” Ze wijst er wel op dat je er als VUB’er niet hoeft op te wachten. “Hoe stevig de VUB ook gaat voor duurzaamheid, veel keuzes maak je nog steeds zelf als VUB’er: organiseren van uitsluitend veggie lunches, printen op gerecycleerd papier, vliegen naar Londen terwijl je er met de Eurostar even snel bent, een taxi naar de luchthaven, ook al zijn er twee rechtstreekse treinen per uur…”. 

 

Het winnende team wordt op woensdag 28 juni bekendgemaakt tijdens een informele bijeenkomst voor gebouw M op de campus in Etterbeek. Vanaf 17 uur staat de uitslag ook op de GreenTeam facebookpagina.