U bent hier

Iedereen vraagt zich luidop wel eens af of ouderen zich eenzaam voelen of niet, maar dat valt niet altijd meteen af te leiden uit een gezellige babbel. Daarom gaat het OCMW van Knokke-Heist op zoek naar eenzame senioren en dit doen zij met behulp van een nieuw computersysteem. Dit systeem is in staat om een volledige analyse uit te voeren op de stem van de oudere in kwestie. VUB-expert Nico De Witte werkte mee aan het onderzoek. 

 

De stem van een oudere kan onderzocht worden door een telefonisch gesprek. Een telefoniste weet perfect welke vragen ze moet stellen door een conversatieschema die ontwikkeld werd door de Vrije Universiteit Brussel. Volgens VUB-expert Nico De Witte kan je door over bepaalde onderwerpen te praten, iemand een score geven op de eenzaamheidsschaal: “Door te praten over iemands huis, over zijn of haar vrijetijdsbesteding, over problemen in de straat of buurt, over gezondheid, over hoeveel mensen hij of zij écht vertrouwt kan je ­iemand een score geven op een eenzaamheidsschaal. De tele-operator voert die antwoorden in en ziet realtime op de computer welke vragen ze daarna kan stellen.”

 

Op die manier kan meteen achterhaald worden of er eenzaamheid en isolement dreigt. In de toekomst zullen familieleden hiervan een verslag kunnen ontvangen via een app. Lees hierover meer op gva.be.