U bent hier

Doctoraal onderzoekster Lieselot Decroix, die in het VUB-sportlab werkt van professor Romain Meeusen, toont in een nieuwe studie aan dat cacao-flavonolen (CF) van chocolade de oxidatieve stress verlaagt tijdens het sporten. CF vormen het actieve bestanddeel van chocolade en biedt naast het verlagen van stress andere positieve effecten: “De inname van CF zorgt voor een verlaagde bloeddruk, verbetert de doorbloeding en beïnvloedt de suiker- en vetstofwisseling gunstig”, zegt onderzoekster Decroix. 

 

“Ons onderzoek werd gedaan met een cacao-supplement dat een hoge hoeveelheid cacao flavanolen bevat. Om diezelfde hoeveelheid CF uit normale chocolade te halen, moet een gemiddelde persoon per dag tussen 100 en 200 gram chocolade met een hoog (>70 %) cacao-gehalte eten. De heilzame effecten van zo’n chocoladeconsumptie wegen dan niet meer op tegen de schadelijke effecten ervan.”

 

Decroix corrigeert enkele fouten die in het gepubliceerde artikel van Het Laatste Nieuws verschenen zijn: “Het is aangewezen om cacao-producten met een verhoogde concentratie flavanolen te consumeren: zo krijg je met een kleine hoeveelheid chocolade per dag toch de gewenste hoeveelheid CF binnen, dus de heilzame effecten zonder de schadelijke effecten.”

 

Toch moeten we volgens Decroix niet massaal naar de chocolade grijpen. De belangrijke voorwaarde bij het innemen van CF is dat je dit combineert met sporten.

 

Lees meer op Het Laatste Nieuws.